Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Idrottsministern besökte Street mentality parkourklubb

2016-02-25 11:57

Den 24 februari besökte idrottsminister Gabriel Wikström Parkourföreningen Street mentality parkourklubb i Sundbyberg. – Här finns det mycket glädje och det bygger mycket på deltagarnas engagemang och det är de som står i fokus, säger Gabriel Wikström.
  • Skapad: 25 FEB 2016 11:57

Ljudet av dunsar och barnskratt som studsar mellan väggarna möter besökaren som kliver in i Allaktivitetshuset i Sundbyberg.

På andra våningen, efter att ha passerat konferenslokaler och ett fik på första våningen, ligger föreningens träningslokal sedan snart ett år tillbaka.

Sundbybergparkour3

På golvet hjälps barn och ledare åt att ställa fram de mobila redskapen. Det är lastpallar, plywoodskivor och madrasser som barnen använder. Trägolvet är halt, så träningslokalen passar bäst till mindre barn.

– Är man för tung kan redskapen rubbas. Därför har vi mest yngre barn. De flesta är åtta till tolv år, säger Per Beijar, ordförande för Street mentality parkourklubb i Sundbyberg.

Totalt tränar i dag 17 grupper från Street mentality parkourklubb i huset.

– Jag fick kontakt med kommunen för cirka ett år sedan och fick höra att de ville fylla huset med aktiviteter. Vår förening fick världens chans. Vi startade föreningen i maj. Då hade vi 20 barn, under hösten blev vi snabbt 150 barn mycket tack vare Idrottslyftet Rekrytera, säger Per Beijar, ordförande för Street mentality parkourklubb i Sundbyberg.

Sundbybergparkour6

Gabriel Wikström berättar att parkour är en idrott han gärna själv skulle testa.

– Sedan jag läste om parkour första gången har jag varit intresserad av att prova på. Jag frågade om de hade grupper för oss som är lite äldre än de som är här och tränar i kväll.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson var på plats tillsammans med RF:s nye generalsekreterare Stefan Bergh samt Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten.

– Parkour symboliserar mycket av det som idrotten menar med den nya strategin ”från triangel till rektangel”. Det vill säga: Här tränar man på ett annat sätt och tävlingsmomentet hamnar inte på samma sätt i fokus. Dessutom är det enkelt för nybörjare och äldre att börja med parkour, säger Cinnika Beiming.

Sundbybergparkour7

Meher Khan (bilden), 11 år, har tränat parkour i två år.

– Det bästa är att man verkligen rör på sig. Det häftigaste är att göra volter. Det är så annorlunda mot vad man annars gör, det känns roligt när jag gör det.

Skribent: Pontus Gyllensten

Inspirationsträff om integration i Stockholms stad lockade många

Botkyrka Boxning öppnar upp för nyanlända "Det är en sådan liten insats"

Polisens IF simhopp visade upp verksamheten för idrottsministern

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss