Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Jenny Hermansson Ali Yusefi från Hammarby Boxning i diskussion med Migrationsverkets Linda Bergkvist.

Ny mötesplats ska få fler asylsökande att hitta in i idrotten

2016-04-01 10:11

I samverkan med Stockholmsidrotten bjöd Migrationsverket den 29 mars in till en mötesplats i Söderort för asylsökande ungdomar. På plats i Bredängshallen var även idrottsföreningar och barnrättsorganisationer. – Förhoppningsvis leder det till att ungdomar hittar till en förening som passar, säger Hanna Henriksen, samordnare för integration på Stockholmsidrotten.
  • Skapad: 01 APR 2016 10:11

Syftet med ungdomsträffen var att göra det lättare för asylsökande ungdomar och idrottsföreningar att hitta varandra. Ida Wallerö jobbar på en mottagningsenhet på Migrationsverket där hon tillsammans med Linda Bergkvist är ansvarig för att ha kontakt med organisationer och föreningslivet. Hon berättar att samarbetet med Stockholmsidrotten har öppnat upp för större möjligheter.

– Vi har fått kontakt med många klubbar och Stockholmsidrotten har koll på vilka föreningar som har aktiviteter som oftast är lättare att komma in på, som en öppen träning istället för en lagträning. Tröskeln är lite lägre, det är en väg att komma in, det tror vi passar den här gruppen väldigt bra, säger Ida Wallerö.

Bild 3
Merima Omerovic från KFUM JKS, som stod för lokalen, spelar basket med några av ungdomarna som var där.

De föreningar och organisationer som var på plats var Bagarmossen Kärrtorp BK, Stockholm Futsal Club, Röda Korset, Move It, SK United, Stockholm Skatepark, Hammarby Boxning, Huddinge Basket, Bris, Rädda Barnen, Barn i Väntan, Internationella bekantskaper och KFUM JKS, som även stod för lokalen.

Ida Wallerö uppskattar att det kom ungefär 50 ungdomar. I idrottshallen fick de gå runt och träffa de olika organisationerna och föreningarna. Basketbollar studsade oavbrutet mot golvet. I salen bredvid kunde de som ville spela fotboll med Stockholm Futsal Club, som även delade ut informationslappar om sin drop-inverksamhet.

Ali Yusefi från Hammarby Boxning delade även han ut information om sin verksamhet och han hoppas på att många tar den här chansen.

– De får hjälp när de kommer till klubben, både fysiskt och psykiskt. De kan lära sig språket, hitta nya vänner och umgås med svenskar.

Bild 2

Garbis och Dikoush som tyckte ungdomsträffen var ett fantastiskt arrangemang.

Dikoush var en av de ungdomar som var där. Med sig hade hon Mari och Garbis. De tyckte det var ett fantastiskt arrangemang och tror det kan bidra till att fler ungdomar hittar till en idrottsförening.

– Det här tyckte vi om.

>>> Läs mer om Stockholmsidrottens integrationssatsning här.

Skribent: Jenny Hermansson

Inspirationsträff om integration i Stockholms stad lockade många

Barn- och ungdomar vallfärdar till Husby Ishall

Botkyrka Boxning öppnar upp för nyanlända "Det är en sådan liten insats"

"Barnen kommer från världens alla håll. Säg ett land och jag säger en medlem"

Idrotten gör skillnad för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss