Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Saadeh Kaspo, till höger, tillsammans med domarkollegorna Bogna Kuzia från Polen och Bruno Faber från Slovakien under Scania Cup i Södertälje våren 2016.

Saadeh flydde krigets Syrien i höstas - nu dömer han basket i Sverige

2016-04-05 10:57

Tidigare var Saadeh Kaspo basketdomare i de högsta serierna i Syrien och Förenade Arabemiraten. Nu har han lämnat kriget i Syrien och hemstaden Alhassaki i landets norra del för Stockholm – och har på kort tid etablerat sig som domare i Stockholmsdistriktets högsta serier. – Jag har fått massor av nya vänner. Basketen är mitt liv sedan 1999, säger Saadeh Kaspo.
  • Skapad: 05 APR 2016 10:57

Efter ett långt krig bestämde sig Saadeh Kaspo tillslut för att lämna sitt hemland Syrien. Hemma i Alhassaki drev han en godisbutik som han stängde ner.

– Ibland fanns det el, ibland inte. Samma sak med vattnet och runt omkring oss var kriget närvarande hela tiden, säger han.

Via Damaskus tog han sig till Libanon och därefter flög han i höstas till Stockholm där han bor med sin sambo.

Just nu pluggar han svenska och vid sidan om sina studier dömer han.

Det tog bara tio dagar efter att han skickat in sin licens till Stockholms Basketdistriktsförbund tills han höll en pipa i handen och dömde sin första svenska match.

– Det är helt fantastiskt att det kommer en så välutbildad domare som vi kan få ut i verksamheten på nolltid. Det är ett lyft för basketen och samhället. Det kommer säkert fram flera domare bland de som är nyanlända, säger Kjell Tallén, kanslichef på Stockholms Basketdistriktsförbund. 

– Det här praktexempel på hur idrotten använder sig av de fantastiska krafterna och den kompetensen som kommer till Sverige, säger Hanna S Henriksen som är samordnare för integration på Stockholmsidrotten.

Saadeh

Saadeh Kaspo till höger tillsammans med Blazo Begenisic, domaransvarig och domarkollegan Cristofer Andersson.

Blazo Begenisic, är ansvarig för domarna i Stockholmsdistriktet:

– Det som är bra med domarna är att det är samma regler överallt, det är samma sport. Vi har även exempel på svenska domare som studerar utomlands och som fortsätter att döma där.

Faktum är att basketen redan har svart bälte i integration. I dag har fler än tre av fyra domare i Stockholmsdistriktet utländsk bakgrund. Och att många söker sig till basketen är ingen tillfällighet berättar Kjell Tallén:

– Basketen är en världssport som spelas överallt precis som fotboll. Så vi har sedan tidigare lätt att rekrytera nyanlända.

– Integration är något vi jobbar med dagligen. Bland annat genom vårt projekt ”Välkommen hit” som finns på sju-åtta platser i Stockholmsdistriktet där vi har basket för nyanlända. Föreningarna är fantastiska i det arbetet, säger Kjell Tallén.

Saadeh Kaspo älskar att döma basket även om han gärna sett mer publik på läktarna, som i Syrien.

– Det jag gillar med basketen här är att efter den sista visslingen är alla vänner och alla skakar hand med oss domare.

Att döma har blivit ett sätt för Saadeh Kaspo att få in pengar samtidigt som han studerar svenska. Sedan har en dröm – att starta om – i Sverige.

– Jag hoppas kunna öppna upp en godisbutik igen, som hemma i Alhassaki, säger Saadeh Kaspo.

Läs om Stockholmsidrottens integrationssatsning här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Ny mötesplats ska få fler asylsökande att hitta in i idrotten

Botkyrka Boxning öppnar upp för nyanlända "Det är en sådan liten insats"

Idrotten gör skillnad för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn

Järfälla HC ville öka mångfalden - rekryterade fem gånger fler med utländsk bakgrund

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Läs mer

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss