Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Polisen Handboll

Så fick Polisen Handboll fler att jobba ideellt "Känns helt underbart"

2016-02-16 10:43

Polisen Handboll gjorde en satsning för att få fler föräldrar engagerade i föreningen – det har gett resultat och skapat ringar på vattnet. Föreningen har ökat i medlemmar, sammanhållningen har stärkts och ledarna har mer tid att fokusera på att träna sina lag. – Det känns helt underbart, vi har bara kört en halv säsong, men det är mycket mer folk som jobbar ideellt och framförallt föräldrar. Det känns väldigt positivt, säger Elisabeth Nyström, ordförande i Polisen Handboll.
  • Skapad: 16 FEB 2016 10:43

Under många år var det för få som engagerade sig ideellt i Polisen Handboll. Ledare och styrelse gick ibland på knäna och ledarna kunde i många fall inte fokusera på träningarna fullt ut.

Styrelsen träffades med visionen att behålla fler spelare, ledare och föräldrar längre i föreningen och att man samtidigt skulle bli fler medlemmar. Målet var även att bli ”självförsörjande” på ledare, funktionärer och föreningsdomare. Man utgick från handbollens egen ”Vision 2017” (klicka på länk för att läsa mer).

– Vi behövde få in fler som arbetade ideellt för föreningen. Vi jobbade fram sex grupper med olika ansvarsområden inom föreningen. Alla lag skulle ha en förälder i varje grupp, säger Elisabeth Nyström.

polisen3

Grundtanken med grupperna var att delat ansvar skulle göra att föräldrar skulle ta mer ansvar och även öka känslan av delaktighet.

Grupperna som bildades var: Cafégruppen, Lägergruppen, Basargruppen, sponsorgruppen, rekryteringsgruppen och aktivitetsgruppen.

– Vi har utgått från det vi jobbar med inom föreningen. Alla lag har inte läger och basar, men grupperna har fokuserat på det som styrelsen tidigare kämpat med. I varje grupp sitter en från styrelsen som även är ansvarig. Framförallt är det många föräldrar i grupperna, säger Elisabeth Nyström.

Grupperna har blivit en succé. Ledarna kan fokusera på att träna lagen och belastningen från de som tidigare har jobbat ideellt har minskat. Framtiden ser ljus ut för Polisen Handboll.

– Nu när det är så många föräldrar som hjälper till smittar det av sig, de lär känna klubben på ett annat sätt. Det är även fler som dyker upp på föräldramöten och som håller sig uppdaterade med att läsa på hemsidan.

Elisabeth Nyström fortsätter:

– Min övertygelse är att har vi fler föräldrar som är engagerade så stannar barnen i föreningen längre upp i åldrarna.

Polisen6

Håkan ”Krallan” Nilsson är idrottskonsulent på Stockholmsidrotten och föreningens kontaktperson. Han hyllar Polisen Handbolls arbete:

– Precis såhär vill jag att alla föreningar tänker och genomför. Polisen Handbolls styrelse kom lite till ”vägs ende” och slutade att luta sig mot valda sanningar som att föräldrar inte vill engagera sig eller att de saknar tid. De har visat att om man bara ställer frågan med rätt syfte så går det, säger han.

Elisabeth Nyström:

– ”Krallan” är en mycket viktig resurs för föreningen. Det är lätt att man kör på i samma gamla spår, men han har fått oss att tänka på ett annat sätt. Han är jätteviktig för oss och ett stort stöd för vår förening.

Vill du samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

"Glädje och gemenskap ska genomsyra allt vi gör"

Huddinge IF inför att ledare ska visa utdrag ur belastningsregistret

Botkyrka Boxning öppnar upp för nyanlända "Det är en sådan liten insats"

Barn- och ungdomar vallfärdar till Husby Ishall

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss