Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Utbildningen som ska ge etablerade ledare chansen att utveckla sig ännu mer

2016-03-29 10:39

Vid tio tillfällen under vintern och våren genomför etablerade simtränare i Stockholmsdistriktet utbildningen ”Coach2Lead” tillsammans med Stockholmsidrotten och SISU-föreläsaren Po Lindvall. – Vi vill ge de etablerade ledarna, som redan gått alla utbildningar inom sin idrott, chansen att utveckla sig ännu mer, säger Bengt Svensson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.
  • Skapad: 29 MAR 2016 10:39

Moa Unnermark, Södertörn Sim, är en av tränarna som går Coach2Lead.

– Det är roligt att vidareutveckla sig. Jag har läst mycket coachande på GIH, säger hon och fortsätter:

– Det vi lär oss är väldigt användbart. Det är en ny era inom idrotten. Tidigare har man alltid lyssnat på coacherna som sagt: ”så här gör vi”. Det är viktigt att vi lyssnar på idrottarna om vi ska ha hela idrottare som håller länge och når elitnivå.  

simtraff3

Utbildningen anpassas efter ledarnas behov och utmaningar och innehåller tio olika moduler som ger utvecklingsprocessen tydlig struktur, syfte och mening. De innehåller kortare texter att läsa inför varje workshop, kortare presentationer av modeller, övningar i par och smågrupper, samt dialog och reflektioner i små eller större grupper.

– Det handlar om modernt ledarskap och bygger på forskning från näringsliv och idrott som handlar om vad individerna själva säger att de behöver. Allt är baserat på forskning och det är en viktig del, men vi börjar med att titta på olika ledarskapsteorier. Sedan ser vi på de mest framgångsrika företagen och idrottarna, vilken typ av ledarskap det finns där, säger Po Lindwall.

simtraff1

Cecilia Loqvist är verksamhetschef i Södertörns simsällskap och initiativtagare till utbildningen:

– Jag gick en utbildning som heter Haninge kommun Academy. Po höll i halva utbildningen, jag märkte att det var riktigt bra och att idrottaren stod i fokus. Det var lätt att ta på och gav mycket. Jag tog upp det med vår idrottskonsulent Bengt Svensson. Po och jag tog sedan fram en idé som vi presenterade för Bengt.

Cecilia Loqvist fortsätter:

– Vi kände att det här är saker som ledarna behöver, att tänka mer på idrottaren och helheten. Vi är ganska bra på att ge feedback, men vi kanske ger fel feedback. Här tänker du mer i motfrågor, exempelvis: ”hur tyckte du att det gick?” eller ”varför gick det så?”. Det handlar mycket om att få utövaren medveten om hela sitt idrottande och få dem involverade genom att ta eget ansvar och att ge sig själva feedback.

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, läs mer här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss