Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Jennie Johansson - årets främste idrottare 2015

2016-03-22 06:30

När Jennie Johansson nådde kaklet först på 50 m bröstsim vid VM i Kazan hade hon lyckats med något som få trodde var möjligt, inklusive hon själv. – Jag var i chock. När man vunnit en medalj börjar det blinka på startpallen. Min första tanke var brons, men när jag såg att det var guld visste jag inte vad jag skulle göra. Nu har Stockholmsidrotten och Sportjournalisternas klubb i Stockholm utsett Jennie Johansson till Stockholmsdistriktets främste idrottare 2015. Priset på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten i Jennie Johanssons förening SK Neptun.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2017 10:16

Juryns motivering:

Det är aldrig för sent att slå igenom och ta ett VM-guld. Det bevisade bröstsimmaren Jennie Johansson när hon vann 50 meter i Kazan. 27-åringen från Neptun forsade genom fältet och satte fingrarna i kaklet före idel världsstjärnor. Bara timmen senare lade hon till ett VM-silver i medleylagkappen. Hon började elitsatsa först som 18-åring. Nu är hon 2015 års främsta idrottare i Stockholmsdistriktet, utsedd av Stockholmsidrotten och Sportjournalisternas klubb i Stockholm.

>>> Läs om priset och om tidigare vinnare här (sedan 2014 kan man inte få priset mer än en gång).

– Det är jättekul att få det här priset, säger Jennie Johansson på telefon från Australien där hon just nu tränar inför OS.

Vi återkommer till VM-guldet och uppladdningen inför OS i Rio och backar bandet 18 år. En tioårig Jennie Johansson gör sin första simträning med Hedemora Simsällskap.

– Jag följde med en kompis till träningen. Hon slutade efter ett tag men jag blev fast. Jag provade på en massa idrotter som många andra barn: friidrott, handboll, fotboll och biljard. Simningen var alltid roligast. Det var så kul att ha något vid sidan av skolan och träffa sina kompisar i föreningen. Det blev en extra familj, säger Jennie Johansson och fortsätter:

– I början var simningen en kul grej. Jag tränade för att roligt och körde på i min egen takt. Mellan jag var 14 till 17 år tränade jag inte mycket i jämförelse med de som var i eliten i min ålder. När jag var 17 år vann jag JSM på 100 m bröstsim.

Efter guldet på JSM bestämde hon sig för att göra en större satsning och som 18-åring flyttade hon till Uppsala.

– Det var då jag kände att jag hade talang för simningen och att jag borde träna på allvar.

Sedan 2014 tävlar hon för SK Neptun och tränar i Eriksdalsbadet tillsammans med Sveriges bästa simmare i NEC, Nationellt Elitcentrum.

Se Jennie Johansson vinna VM-guld, klicka på bilden nedan.

Klicka här för att se segerloppet i VM

Jennie Johansson direkt efter att hon gått i mål och inser att hon vunnit VM-guld.

Sedan mitten av november är Jennie Johansson i Australien för att träna. Hon kör 9 simpass och 3 gympass per vecka. Totalt blir det 25 timmars träning i veckan.

– Men som elitidrottare har man inte ett 8-17-jobb. Förutom alla träningstimmarna är det fokus på återhämtning och bra mat, så det är ett jobb som pågår dygnet runt för att träna så bra som möjligt för att sedan tävla så bra som möjligt.

Jennie Johansson hoppas att hon kan vara en förebild för de i 20-årsåldern som har tankar på att ge upp sin elitsatsning.

– Att jag vann när jag var 27 år visar att man inte behöver vara en supertalang när man är 15 år. Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för andra som funderar på att sluta vid 20 år för att i stället fortsätta jobba med sina mål.

Jennie Johansson är glad över att prispengarna på 10 000 kronor går till hennes förening, SK Neptuns, barn- och ungdomsverksamhet.

– Det är jättekul. Jag blev glad när jag hörde att jag kan hjälpa dem. Jag tyckte simningen var så kul när jag var liten så det känns bra att vara med och bidra till barn- och ungdomsverksamheten.

Just nu är hon alltså i Australien och efter en vecka till med hårdträning börjar hon toppa formen inför de australiensiska mästerskapen som startar den 7 april. Efter det kommer hon hem till Sverige igen.

– Det är jättevarmt här. Jag kom nyss hem från en liten sväng på stranden efter träningen.

Apropå stränder. I augusti väntar OS i Rio för Stockholms främste idrottare 2015.

– Det märks att OS börjar närma sig. Men jag har vetat länge när OS ska vara. När jag fick en tidig uttagning i november var det jätteskönt. Jag har haft möjlighet att lägga upp min träning precis som jag önskade.

Jennie Johansson var med vid OS i London 2012, så hon vet vad som väntar.

– Det är verkligen speciellt och en häftig känsla att vara med i OS-byn. Men det är i bassängen det ska avgöras, säger hon.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss