Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Idrottslyftet förändras

2017-05-04 09:20

Just nu befinner sig Svensk Idrott i en häftig förändringsresa. Idrottsrörelsen har antagit en ny strategisk inriktning och verksamhetsidé “vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.” Fler ska känna sig välkomna inom svensk idrott, oavsett ambitionsnivå eller ålder. Det ska i sin tur leda till en starkare idrottsrörelse, ett starkare samhälle och fler internationella framgångar.
 • Uppdaterad: 30 NOV 2017 17:54

I dag är den vanligaste idrottaren 11 år, efter det så slutar många. Alldeles för många.
– Idrottens största utmaning idag är inte att rekrytera utan att i stället behålla barn och ungdomar längre i föreningsidrotten, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef.
Därför har Riksidrottsförbundet beslutat att förändra Idrottslyftet inför kommande år.
– I korthet innebär det att Idrottslyftets syfte och mål mer tydligt kopplas ihop med idrottens pågående strategiarbete 2025 (>>> Läs mer om det här). Idrottslyftet inte ska vara en egen verksamhet utan istället bli ett medel för att utveckla föreningsidrotten, säger Cinnika Beiming

Syftet är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten. Stockholmsidrotten kommer att ha två uppdrag i nya idrottslyftet. Dels kommer våra idrottskonsulenter stötta föreningarna genom utbildning, utveckling, processer som stödjer den utvecklingsplan som respektive Specialdistriktsförbund, SF, har.

Det innebär att Stockholmsidrotten är länken mellan de svenska förbunden och deras föreningar i den viktiga utvecklingsresan. Målet är att att samtliga SF, utifrån sina unika behov, vid programperiodens slut har utvecklat sin verksamhet för barn och unga mellan 7 - 25 år.

>>> För att ta del av SF-specifika insatser inom Idrottslyftet kontakta din idrottskonsulent här.

Den andra delen i idrottslyftet innebär att Stockholmsidrotten ska arbeta idrottsövergripande. Det innebär att vi i enlighet med utvecklingsplanen för Stockholmsdistriktet ska stötta, inspirera och initiera samverkan mellan föreningar, andra aktörer och kommuner för insatser inom ramen för det strategiska arbetet.

Stockholmsidrotten har valt att organisera uppdraget inom idrottsövergripande insatser i fem regioner. I varje område finns en idrottskonsulent som samordnar verksamheten. Stockholmsidrotten kommer vara ett stöd och en spindel i nätet mellan föreningar, kommuner och specialdistriktsförbunden.
– Vi vet att ett nära samarbete över idrotts– och kommungränser är en framgångsfaktor, säger Cinnika Beiming.

Camilla Johansson, Anders Mattsson och Janne Lundberg, är tre nya idrottskonsulenter på Stockholmsidrotten som kommer arbeta idrottsövergripande. 

Camilla Johansson, ny idrottskonsulent på Stockholmsidrotten, är en av de fem samordnarna för det idrottsövergipande arbetet:
– Vi vill att barn och ungdomar ska vara kvar i idrotten längre, att det inte ska vara för dyrt att idrotta och vi vill nå de barn och ungdomar som idrotten hitintills inte har nått.

Vad ser du mest fram emot i ditt arbete, vad kommer du kunna bidra med?
– Jag ser fram emot att få stötta föreningar i sin förändringsresa och jobba för att få fler aktörer att samverka.

De utvecklingsområden Stockholmsidrotten kommer att koncentrera sig kring är:

 • Behålla fler tonåringar
 • Hålla ner kostnaderna för barns idrottande
 • Ökad jämställdhet
 • Nå nya målgrupper
  – Ökad mångfald
  – Barn- och ungdomar med funktionsnedsättning/variationer
 • Tränar- och ledarutveckling
 • Förändra tränings- och tävlingsformer i idrotten
 • Utveckla idrott i områden där idrotten inte finns
Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss