Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Leo Damgaard på plats i Storvretenhallen där han är varje fredag och lördag kväll. Han har tränat lag i mer än 50 år. – Min största sportsliga merit under åren som tränare var när Rönninge, som jag tränade 1990 vann Nike Cup, säger han.

Leo, 85 år - i fotbollens tjänst sedan 1938

2017-04-18 09:15

I maj fyller Leo Damgaard 85 år. Varje fredag och lördag är han ledare för ett hundratal ungdomar när Korpen Botkyrka-Huddinge har Drive In-idrott i Storvretenhallen i Tumba från klockan 18 fram till midnatt. – Så länge jag har något att ge och får något tillbaka så fortsätter jag. Jag gör det inte för att få bekräftelse utan för att jag vill ungdomarna väl och att de ska bli bra personer, säger han.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2017 17:54

Som 28-åring kom Leo Damgaard till Sverige för att inreda folkhögskolan på Dalarö. För möbelmålaren och möbelsnickaren Leo gick det så pass bra att han stannade kvar i Sverige när nya uppdrag dök upp.

Sex barn, 15 barnbarn och sex barnbarnsbarn senare är han fortfarande kvar.
Banan som fotbollstränare startade på just Dalarö 1960.
– Det fanns ingenting där då. Efter att ha börjat träna barn och ungdomar hade vi snart ett seniorlag.

Även om Leo Damgaard var ung då så hade fotbollen varit en del av hans liv sedan hans första fotbollsträning hemma i Århus 1938.

I maj fyller han 85 år, men han har inga planer på att lämna sitt hjärteprojekt: Korpen Botkyrka-Huddinges Drive In-idrott i Storvretenhallen på helgerna som han hållit i sedan åtta år tillbaka. 

– Jag gör min plikt till samhället och försöker hjälpa de här ungdomarna så att de inte ska vara ute och härja på kvällarna. Jag vet att många varit på gränsen till att bli kriminella. I stället har många av dem fått förtroende att bli ledare i stället, säger han.

Leos påstående att ungdomarna inte ska vara ute och härja får stöd i polisens siffror. När Drive In-idrotten startade 2009 minskade skadegörelsen i området.
– Ja, vandaliseringen minskade med 19 procent i Storvreten, berättar han.I början var Drive In-idrotten bara fotboll i Storvreten. Då kom det mest killar. Verksamheten har växt och nu har man kurser i självförsvar för tjejer, pingis och dans.
– Det har tagit tid att få många av dem att lita på mig och för mig att lära känna dem. Men när man kommit dit har man vänner för livet, säger Leo.

Var kommer dit engagemang ifrån?
– Jag vill finnas där för ungdomarna och skapa ett bättre samhälle för mina barn och barnbarn. Jag skulle vilja åka ut och föreläsa och berätta om hur mycket man får tillbaka genom att ställa upp så att vi är fler som delar på bördan, säger Leo.

Han återkommer ofta till det fantastiska förhållandet som han fått med ungdomarna i Tumba.
– Vissa av dem som är med kommer från trasiga familjeförhållanden och är i behov av vuxenstöd. Men som ledare måste jag vara konsekvent och visa respekt för alla för att skapa förtroende, säger Leo Damgaard och fortsätter:
– Det bästa med idrott är att man får aktivera sig och att alla ska behandlas lika. Som ledare är jag noga med att aldrig använda ord som dåligt och att man inte sparkar ut någon. Det finns så mycket potential i alla, det gäller bara att få fram det. Som tränare har jag alltid försökt att hitta styrkor och brister hos varje individ. Har du en grupp med 20 personer kan du inte träna alla på samma sätt.

Leo försöker även hjälpa ungdomarna in på arbetsmarknaden. Bland annat hjälpte han till med en truckutbildning för en tid sedan.
– Men det i bagaget så kan de jobba på lager. Jag har även kontakt med skolor i Tumba där flera jobbar som rastvärdar. Och för en tid sedan var tio ungdomar i Kungens Kurva och jobbade extra.

Frågan är oundviklig. Leo är 85 år och har mer energi än de flesta småbarnsföräldrar. Hur länge orkar han – och vad är det som gör att han tillbringar varje fredag och lördagskväll fram till midnatt i Storvretenhallen.
– När de tar i hand är jätteglada och ger mig en kram när de går och ger mig berömmande ord, det känns jätteskönt. Då vet jag att jag lyckats.

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, läs mer här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss