Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Anders Lindberg (med fotografelever)

"Sportscontrollern" visar rätt väg för barnen

2017-02-06 13:45

När Stockholm Mean Machines fick allt fler lag valde man att tillsätta en ”Sportscontroller” (liknande värdegrundsansvarig) med uppgift att se till att föreningen följde allt från RF:s anvisningar för barn och ungdomsidrott till rent sportsliga frågor. – Det handlar i stort sett om att allt vi gör ska vara bra för barnen och ungdomarna, säger Martin Wallin, Sportscontroller.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2017 17:54

Martin Wallin har spelat amerikansk fotboll på landslagsnivå och varit en del av Stockholm Mean Machines i halva sitt liv. När han började spela fanns det två lag. I dag har föreningen 450 medlemmar. När föreningen fick växtvärk blev det ännu viktigare att prata värdegrundsfrågor – att man gjorde saker rätt sportsligt och i rätt tid sett till barnens utveckling.

– Det är viktigt att titta på forskning, vad den säger och om vi gör rätt saker sett till barnens utveckling. Samt att vi följer RF:s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.

Martin Wallin (se bild nedan) är tydlig med att han inte har ett övergripande ansvar över lagen och hur de ska spela. Han ska främst vara ett stöd och bollplank.

– Styrelsen och tränarna ansvarar för lagen. Jag kan komma in och stötta tränarna och komma förbi på träningar så att de inte känner sig ensamma om det exempelvis uppstår frågor som jag kan hjälpa till att lösa.

Föreningen har även en sidlinjepolicy som handlar om vad föräldrarna får göra och hur de bör bete sig på matcher och träningar.

Om det uppstår situationer i lag eller med föräldrar, så kan Martin Wallin ingripa.

– Ja, jag har en skyldighet att göra det precis som styrelse och ledare. 

Det viktigaste av allt med föreningens verksamhet är att det är fokus på barnen.

– Det måste vara tre till fem tränare på 40 barn, det är viktigt. Sedan är vi noga med att det blir rätt fokus på träningarna. Tränarna får inte vara där för sin egen skull i stället för barnens.

– Det är viktigt att det inte blir för långa genomgångar under träningen. Barnen och idrotten ska vara i fokus. Det ska hoppas, springas och kastas överallt.

Just träningsupplägget och att det är roligt är en viktig del i att många stannar i föreningen och att det kommer nya medlemmar.

– Träningsupplägget är jätteviktigt och att det händer mycket. Tränarna bör prata max 45 sekunder mellan övningarna, behöver man prata mer så kan man ta det efter träningen. För om barnen har roligt, då tar de med sig en kompis och då fortsätter vi som förening att växa, avslutar Martin Wallin.

 

Vill ni ha hjälp med föreningsutveckling av oss på Stockholmsidrotten, kontakta vår samordnare för värdegrundsfrågor, Helen Alpstig >>> 

 

Vill din förening införa en värdegrundsansvarig/ ”sportscontroller”, här kommer sex tips på hur ni kan gå tillväga i inledningsfasen:

  • Ställ er frågan: vad skulle en sportscontroller fylla för funktion i er förening?
  • Vilka befogenheter är lämpliga att personen har?
  • Lista ner behov, ansvar och lämna ett förslag till styrelsen.
  • När beslut är taget: Lägg upp information på hemsidan med text och kontaktuppgifter så att det är lättillgängligt för medlemmarna.
  • Ha med personen på möten/föräldramöten.
  • Är ni en stor förening, gör ett filmklipp med en kort presentation av sportscontroller som kan visas vid möten. 

Det här är Sportscontrollerns roll i Mean Machines (urklippt från föreningens pressmedelande)

  • Sportscontrollern har befogenhet att kontakta respektive huvudtränare och gruppledare för att efterfråga den övergripande planeringen och diskutera hur den sportsliga planeringen, för både träning och tävling, knyter an till fysiologiska och pedagogiska förutsättningar hos spelarna. 
  • Sportscontrollern erbjuder stöd för de huvudtränare och gruppledare, som har behov att ta fram en övergripande planering och utmana dem som satt en planering, att fortsätta utveckla den som finns.
  • Att vara ett stöd för lagdelarna och organisationen i stort, vad det gäller uppföljning mot satta planeringar. Föreningen ser också behovet av att en specifik funktion fokuserar på att säkerställa att föreningen i alla sina delar arbetar enligt de riktlinjer som är uppsatta av RFs "Idrotten vill" samt de värderingar som finns i Stockholm Mean Machines. 
Skribent: Pontus Gyllensten

Nu kan du anmäla dig till årets happening i Stockholmsidrotten

Barnet i fokus för Sundbybergs IK hockey

Enskede IK vågade förändra - nu belönas föreningen på Fotbollsgalan

Seglingen byter kurs för att få fler att stanna längre

"Alla ska kunna vara med inom idrotten"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss