Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

I dag firar vi Barnkonventionen 30 år!

2019-11-20 09:55

Idag fyller Barnkonventionen 30 år. Det ska vi fira!
  • Uppdaterad: 20 NOV 2019 09:55

Tillsammans med idrottsföreningar och förbund har vi uppmuntrat idrottsrörelsen att uppmärksamma Barnkonventionens ”födelsedag” genom att lyfta artikel 12 Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad och Barnens spelregel 7 Alla barn har rätt att vara delaktiga i sin förening.

Vi vill rikta oss till alla barn och unga inom föreningsidrotten och visa att de har rättigheter att själva vara med och forma sin idrott.

Barn­konven­tionen är ett rätts­ligt bindande inter­nationellt avtal som slår fast att barn är indi­vider med egna rättig­heter, inte för­äldrars eller andra vuxnas ägo­delar. Det innebär en betoning på barns bästa ska vara normgivande för verksamheten och att barn har rätt att göra sin röst hörd och vara delaktiga i beslut som rör dem. När vi skapar delaktighet för att veta vad som är bäst för varje barn så måste vi alltså prata med barn och unga och ge dem inflytande, utifrån ålder och mognad. Det är så vi tillsammans skapar framtidens idrottsrörelse för alla barn och unga.

30 år har Barnkonventionen blivit. Den 1 januari 2020 blir den lag i Sverige.

15 år sedan skrevs riktlinjer för barn- och ungdomsidrott av RF.

10 år sedan gjorde idrotten det betydelsefulla tillägget att idrott för barn upptill 18 år ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN´s konvention om barns rättigheter.

Nu vänder vi blicken framåt tillsammans med alla barn och unga idrotten för att gemensamt skapa ”världens bästa idrott”.

Stockholms Innebandyförbund uppmärksammar Barnkonventionen 30 år

Läs vad Stockholm Basket skriver

Läs vad Stockholms Handbollförbund skriver

Läs på Stockholms Fotbollförbunds hemsida

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss