Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: KG Z Fougstedt Pidde P på scenen i Sätraskolan

Rörelsepauser lyfter eleverna i skolan

2019-10-10 10:44

En dag fylld med dans och rörelse avslutades på en gungande skolgård vid Sätraskolan till tonerna Youtubern Pidde P. – Med dans och musik får vi glädje till rörelse, det är fantastiskt kul att se vad det ger eleverna, säger Ulrika Bovin, projektansvarig för ”Rörelsesatsning i skolan” på Stockholmsidrotten.
  • Uppdaterad: 10 OKT 2019 10:44

Sätraskolan ramas in av gula och röda höstlöv. Hösten har gjort sitt intåg snabbare än vanligt i år. På gatan, ett bollkast från skolan, hörs ljudet tydligt, högtalare dunkar, barn som sjunger och skrattar.

Efter en förmiddag i Nynäshamn avslutade Pidde P med sång och dans samtidigt som den nya skolgården invigdes vid Sätraskolan.

– Målet är att de fortsätter med rörelse genom dans och musik. Vi har mött personal som är helt euforiska som berättar om den wow-känsla de får när de ser glädjen hos barnen, säger Ulrika Bovin.Nursen Ucar är fritidspedagog på Sätraskolan, hon ser en stor skillnad sedan rörelsepauser infördes under skoltid.
– Pauserna är bra, de blir piggare, det blir inte så långa lektioner och eleverna jobbar mer effektivt.
I dag vet man att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan.

Samtidigt visar forskning att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. Därför har regeringen avsatt 30 miljoner kronor för att idrottsrörelsen ska bidra till mer rörelse i skolan.

I uppdraget ”Rörelsesatsning i skolan” ingår att Riksidrottsförbundet ska kraftsamla för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen. 

– I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen, säger Ulrika Bovin.


Nursen Ucar och Paulus tycker om rörelsepauserna.

Paulus, som går i tredje klass på Sätraskolan, gillar rörelsepauserna i klassrummet.

– När vi har matte eller svenska kan vi ta en paus där vi dansar eller något annat, sedan fortsätter vi. Efter det blir jag pigg och så jobbar jag bättre, säger Paulus.

Han springer upp mot fotbollsplanen där det är ett myller av barn. Samtidigt lämnar Ulrika Bovin Sätraskolan tillsammans med kollegan Ulrika Lindgren och Pidde P, som stannat kvar för att ta bilder med barnen. I morgon väntar en ny dag med musik, dans och sång i Nynäshamn.Stockholmsidrotten har just nu varierade satsningar på olika platser, bland annat i Haninge, Stockholm, Upplands Väsby och i Nynäshamn där alla skolor är med på tåget.
– Vi vill bidra till att barn får positiva upplevelser av rörelse, utvecklas socialt och vågar utmana sig själva. På sikt vill vi att barnen ska må bättre, lyckas bättre i skolan och leva aktivare liv, säger Ulrika Bovin.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss