Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Vi följer
Idrotten vill.

Barn- och ungdomsidrott

  • Uppdaterad: 03 JUL 2018 09:15
Ungdomsidrott

Idrott är i särklass den fritidsaktivitet som lockar flest barn- och ungdomar. En majoritet av barn och ungdomar över sju år deltar i organiserad idrottsverksamhet. Idrotten spelar därmed en viktig roll i många barns uppväxt.

Barnidrott är enligt Riksidrottsförbundets definition mellan 7-12 år medan ungdomsidrotten sträcker sig från 13 år till och med 25 år. RF och Västerbottens Idrottsförbund följer Idrotten vilI, och i barnidrotten leker vi och ger barnen tillfälle att pröva på olika idrotter. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor. I ungdomsidrotten och vuxenidrotten skiljer vi på breddidrott och elitinriktad idrott. I den elitinriktade idrotten är prestationsförbättring och goda tävlingsresultat vägledande. I breddidrotten är hälsa, trivsel och välbefinnande normgivande, även om prestation och tävlingsresultat ofta tjänar som sporre.

All idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv.

I Riksidrottsförbundets anvisningar för barn och ungdomsidrott kan du läsa mer om vad du kan göra för att skapa en positiv utvecklingsmiljö.

Bläddringsbar version av RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott

Du hittar även mer information om barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundets hemsida.

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Fredrik Holmgren
Idrottskonsulent

070-343 20 48

This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss