Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Idrott hela livet

Motion och hälsa

  • Skapad: 14 AUG 2013 10:37
Motion och hälsa

Ungefär två miljoner svenskar tränar och tävlar regelbundet i en idrottsförening. Av dessa är bara någon promille elitidrottare. De allra flesta idrottar alltså i första hand för glädjens, gemenskapens och/eller hälsans skull. Och en bättre folkhälsa är ett viktigt mål för idrottsrörelsen. Fysisk aktivitet är nämligen en viktig skyddsfaktor mot ohälsa. Två av de största hoten mot en gynnsam hälsoutveckling – inaktivitet och övervikt – har tydliga kopplingar till fysisk aktivitet. Detta gäller även nedsatt psykisk hälsa, vilket också är en tydlig samhällstendens.

Eftersom idrotten vill utveckla människor både fysiskt, psykiskt socialt och kulturellt, kan svensk idrott bidra till en god folkhälsa på flera områden. Använd vårt verktyg - Hitta din förening - för att hitta just din idrott!

För Birigtta Bjurman är det ovärderligt att hålla igång så hon kan orka mer och zumban är en jätterolig motion. Latinotonerna ljuder högt över älven när Korpen Umeå kör zumba för seniorer i Körsbärsparken på Teg i Umeå. Korpen Umeå har hållit Rörelse i parken tillsammans med Umeå kommun och VI FEM (pensionärsorganisationer) i tre år.

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Stöd och forskning

Idrott hela livet - Strategisk plan för idrottsrörelsens folkhälsoarbete (pdf)

Idrott och motion +60 - Fakta, argument samt goda exempel för fysisk aktivitet upp i åldrarna (pdf)

Svenskarnas idrottsvanor 2011 (pdf)

Läs mer

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss