Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Barn- och ungdomsutvecklare erbjuder stöd till ledarna

17 APR 2019 11:28
Under de senaste åren har flera föreningar i länet anställt barn- och ungdomsutvecklare för att ge stöd till ledare och föräldrar. Målet är att så många som möjligt ska vilja stanna så länge som möjligt i en så bra idrottsverksamhet som möjligt.
  • Skapad: 17 APR 2019 11:28

Andreas Ågren arbetar som barn och ungdomsutvecklare i Sandåkerns SK, Umedalens IF och IBK Dalen. Tanken är att de tre föreningarna med Andreas hjälp bland annat ska kunna erbjuda verktyg för idrott hela livet, skapa plats för alla och kunna behålla ungdomarna längre samt förstås rekrytera nya barn och ungdomar till verksamheten. 

Vi frågar Andreas hur han som bollplank kan vara behjälplig både i sin roll som ungdomsutvecklare och hur mentorskapet fungerar i de tre olika föreningarna.

I mitt jobb kommer frågor om vad träningar ska innehålla i olika åldrar, hur ledarna kan bli bättre pedagogertankar om hur planering för säsongen och matcher kopplat till de riktlinjer föreningen har. Många ledare ringer eller mailar och vill lyfta tankar de har och jag försöker bekräfta dem när de tänker rätt och hjälpa dem till att känna sig trygga i sitt ledarskap. Alla våra ledare har ett otroligt engagemang, ibland är det bara en fråga om att ge tummen upp och ibland att komma med tips för hur de kan utveckla en övning eller tanke de har kring sin verksamhet. Ibland behöver jag också vara tydlig med vilka ramar föreningen satt upp som de har att förhålla sig till men att de rätt fritt sen kan välja hur de gör inom de ramarna. Vi tror inte på att detaljstyra våra ledare i alla områden utan en viktig del för att behålla dem är att de får känna sig autonoma och delaktiga i sin ledarroll, säger Andreas. 

Fler och fler som vill ha stöd 

Andreas kommer ibland ut till de yngsta grupperna i t.ex. fotboll eller innebandytittar på en träning och har en pratstund med ledarna. De kan då beskriva hur de tänkt i planeringen så att Andreas kan hjälpa dem reflektera kring vad som varit bra och vad som kan utvecklas. Ibland kommer han också med direkta förslag på vad som kan göras annorlunda. Många ledare är nya i sin roll och då är det viktigt att de får konkreta tips, t.ex. varför spel och övningar på mindre ytor kan vara bra. En viktig del är att förstärka det som gjorts bra, t.ex. ledarbeteenden och övningar. 

- Nu har jag haft det här jobbet i drygt 2,5 år och jag märker att det är fler och fler ledare som vänder sig till mig med olika frågor. Jag blir inbjuden till ledarmöten, ombedd att hjälpa med samtalsunderlag till barn och ungdomar och blir ombedd att vara med på föräldramöten för att berätta hur föreningen ser på barn- och ungdomsverksamheten. Allt det här är viktigt för att ledarna ska känna att de får stöttning och hjälp kring sina frågor. Det är en utmaning att hinna ut till många lag då det i tre föreningar blir väldigt många barn- och ungdomsgrupper, men i framtiden hoppas jag att vi hittar en lösning för att vara ännu mer ute i verksamheten. 

Material och utbildningar för ledarna 

Utöver samtalen som sker med ledare så tar Andreas också fram material till ledarna. De har egna spelarutbildningsplaner som de tagit fram utifrån Fotbollsförbundets och Innebandyförbundets utbildningsmaterial. Till det finns material med exempel på hur en träning kan se ut i olika åldrar och vad du som ledare kan tänka på kring barn i olika åldrar. Andreas försöker också erbjuda utbildningar som de är intresserade av. 

- Vi har anordnat många utbildningstillfällen kring åldersanpassad fysisk träning (ÅFT) men också kring skadeomhändertagande, skadeförebyggande träning, HLR och olika workshops. Våra workshops har bland annat handlat om hur vi kan göra deras ledarroll enklare och ramarna tydligare. Att ledarna får vara med och påverka är viktigt för oss. 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss