Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Det ska vara så enkelt som möjligt att vara ledare

14 MAJ 2019 15:11
Hanna Mäki är barn- och ungdomsutvecklare i GUIF, som under hösten startade ett projekt för att ge ungdomar i föreningen möjlighet att få testa på att vara ledare och utveckla sitt ledarskap.
  • Skapad: 14 MAJ 2019 15:11

Hanna Mäki träffar många barn och ledare i föreningen. Under hösten startade hon projektet GUIF:s unga ledare för att ge ungdomar i föreningen möjlighet att få testa på att vara ledare i ett lag och utveckla sitt ledarskap. Uppstarten av projektet resulterade i att ca 20 ungdomar i olika åldrar och med olika idrottsliga erfarenheter började som hjälpledare i ett futsal, innebandy- eller handbollslag.  

Bollplank och stöd ger tryggare ledare

Gimonäs Umeå IF är en ideell förening med fokus på barn- och ungdomsidrott. De organiserar ca 1500 aktiva i fyra idrotter. Hanna fungerar som ett stöd och bollplank till GUIF:s medlemmar och vi frågar henne på vilket sätt hon kan vara behjälplig utifrån sin roll i föreningen.  

- Mitt jobb handlar till stor del om att vara ett stöd till föreningens alla ledare och ge dem verktyg och vägledning för att kunna skapa så bra aktiviteter som möjligt för barn och ungdomar. Ledarna får bland annat tillgång till träningsprogram, övningsförslag och möjlighet att gå utbildningar via föreningen några gånger per år.   

Förslag på övningar och upplägg

Hanna försöker vara ute på ”fältet” och besöker så många träningar som möjligt. Det ger henne en chans att träffa både spelare och ledare. Under besöken tittar hon på hur träningen är uppbyggd och på ledarskapet hos tränarna.  

- Vi vill försöka få in mycket rörelse, mycket bollkontakt och minimal kötid. Dessutom ska träningarna vara roliga och anpassade för barnens ålder. Efter besöken får ledarna en skriftlig utvärdering där jag försöker lyfta saker som är bra, men också saker som kan bli bättre. I mina utvärderingar försöker jag alltid ge konstruktiv feedback och förslag på hur övningar och upplägg kan förändras för att tex skapa mer rörelse.  

För att ge ledarna det bästa stödet så behöver Hanna vara flexibel och vara tydlig i allt hon kommunicerar. De får veta hur de får tag på information och vem de kan vända sig tillför svar på eventuella frågor.  

- För mig har det varit en stor fördel att vara helt ny i föreningen, jag har varit tvungen att lära mig allt som en ledare behöver veta när de är nya i föreningen. Exempelvis vart alla hallar och planer ligger, hur man får tag på material, hur bokningssystemet funkar osv.  

Vill göra det så smidigt som möjligt för ledarna

Ledarna är stommen i allt vi gör avslutar Hanna och på samma sätt som hon försöker vägleda dem hjälper de henne att utveckla verksamheten 

- Varje gång jag besöker en träning får jag med mig nya idéer på övningar och upplägg, och genom varje fråga jag inte kan svara på tvingas jag till att lära mig något nytt.  Att vara ledare kräver tid och engagemang och att vara ett stöd till ledarna handlar om att bygga en trappa över alla hinder som kan dyka och göra vägen till att bli ledare och försätta vara det så smidig som möjligt 

 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss