Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Fadderskap och föreningsakut för ett stärkt ledarskap inom ishockeyn

03 JUN 2019 15:22
Västerbottens Ishockeyförbund jobbar sedan några år tillbaka med fadderskap, vilket innebär att varje medlem i förbundets styrelse har tät kontakt med ett antal föreningar. Fadderskapet har varit ett lyckat sätt att ge stöd och skapa nära dialog.
  • Skapad: 03 JUN 2019 15:22

Göran Svanberg är ordförande för Västerbottens Ishockeyförbund. Han valdes in som ordförande 2009 och införde tidigt ett faddersystem i styrelsen. 

- Åtta styrelseledamöter fick vardera två till fyra föreningar i distriktet att vara fadder för. Jag tog/fick Skellefteå AIK, IF Björklöven, Lycksele SK och Vindeln Hockey, berättar Göran. 

Dialogträffar

Varje fadder skulle ta kontakt med sina föreningar och få fram en person/funktion som ville vara kontaktperson med faddern, oftast ordförande men blev också utbildningsansvarig, sportansvarig eller liknande. Tre till fem gånger per år ska faddern kontakta sin kontaktperson. Vid höstens upptakt, inför dialogträffar och ordförandekonferens samt vid verksamhetsårets slut.  

- Vi har två dialogträffar per verksamhetsår, en i oktober och en i mars-april. Träffarna är i Lycksele för inlandsföreningarna, i Skellefteå för Skellefteåföreningarna samt en motsvarande träff i Umeå. Föreningarna sätter själva ihop dagordningen i dialog med sina faddrar, säger Göran.  

Föreningsakuten 

Syftet med fadderskapet är att ha en levande dialog mellan styrelsen och föreningarna. Göran berättar att varje år i månadsskiftet jan/februari har man en ordförandekonferens i Skellefteå med föreläsare, mat och match. Senast var föreläsaren Anders Wahlström, barn och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.  

- Vi har även en "Föreningsakut" där faddern, jag och SISU- representanten besöker föreningen och tar fram en " överlevnadsplan", berättar Göran. 

Nära 100 procent närvaro 

Fadderskapet har mottagits mycket bra. Som alltid sköter vissa i styrelsen kontakterna bättre, andra inte fullt så bra. Kommunikationen sker oftast via mail och SMS men även per telefon. Några gör även fysiska besök årligen.  

- Närvaron på dialogträffarna och ordförandekonferensen är nära nog hundraprocentig vid varje tillfälle. Det beror främst på fadderns idoga arbete med att påminna kontaktpersonen och föreningen. Det vi vill åstadkomma är främst att de cirka 25 ishockeyföreningarna i distriktet skall bestå och att så många som möjligt skall ha en så bred verksamhet som möjligt. Minimum Tre Kronors Hockeyskola för de allra yngsta. Frågorna är oftast verksamhetsanknutna men handlar även om föreningsutveckling, ekonomi och rekrytering, avslutar Göran. 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss