Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Fritidsbanken tilldelas Umeå Kommuns miljöpris 2019

17 DEC 2019 13:57
Umeå kommuns miljöpris 2019 går till Fritidsbanken, en verksamhet som gör det möjligt att låna fritidsutrustning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, med mera. Alla får låna och allt är gratis.
  • Skapad: 17 DEC 2019 13:57

Prismotiveringen lyder: ”Årets miljöpris går till en aktör som kombinerar social och ekologisk hållbarhet på ett sätt som ligger i tiden. Fritidsbanken öppnar upp för att alla invånare, oavsett ekonomiska förutsättningar, ska kunna ta del av utrustning för en aktiv fritid. Samtidigt som de möjliggör att gamla prylar får ett nytt liv”.

Som ett bibliotek
Fritidsbankens verksamhet fungerar ungefär som ett bibliotek där man kan låna utrustning för att prova på en aktivitet, exempelvis under ett skollov. Utöver att skapa förutsättningar för medverkan i fritidsaktiviteter är verksamheten positiv ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom utrustning som redan producerats används om och om igen.

– Det är otroligt roligt att få ta emot detta pris och ett kvitto på att vår verksamhet har betydelse för Umeå. Bara under 2019 har hittills 45 000 produkter lånats ut. Det innebär att en stor grupp människor har fått möjlighet att utöva idrott och fritidsaktiviteter som de annars inte skulle ha haft möjlighet att prova på. Det ger både positiva hälsoeffekter och bidrar till att inkludera människor i samhället, säger Johanna Vilhelmsson, Fritidsbankens samordnare i Västerbotten. 

Läs mer om Fritidsbankens verksamhet i Umeå på Facebook

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: idrottsforbundet@vbi...

Vi finns på Facebook Gilla oss