Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Gå-fotboll och önskeaktiviteter lockar nya medlemmar

26 AUG 2019 10:31
I Skellefteå och Sunnanå SK pågår något spännande, nytt, utvecklande och annorlunda. Linnea Nilsson-Waara, projektsamordnare för TUSS, berättar om hur föreningen introducerar fler tjejer i föreningslivet.
  • Skapad: 26 AUG 2019 10:31

TUSS är ett tvåårigt Arvsfondsprojekt som drivs av Sunnanå Sportklubb och syftar till att nå tjejer som är nybörjare inom föreningslivet i åldrarna 7-25 år. Fokus ligger på att nå och introducera utrikesfödda tjejer till föreningslivet. I TUSS finns totalt 3 lag där alla tjejer, oavsett förkunskaper och socioekonomiska förutsättningar är välkomna! I det relativt nyuppstartade TUSS seniorlag spelar man gå-fotboll och där är även killar välkomna. TUSS kan beskrivas som ett lågtröskellag för att komma in i föreningslivet.

- Vi hjälper ex. till med utrustning, medlemsavgifter, mellanmål och mycket annat som påverkar huruvida man har möjlighet att vara med i ett lag eller inte. I TUSS jobbar vi med utbildningar inom föreningskunskap och svenskt föreningsliv, samt ledar- och domarutbildning. Majoriteten av de som kommer till oss är nybörjare inom föreningslivet, varför utbildning och information är jätteviktigt för att veta vilka rättigheter och åtaganden man har som medlem i en förening, berättar Linnea Nilsson-Waara som är projektsamordare för TUSS. 

Önskemöte

- Vid terminsstart har vi alltid ett önskemöte där deltagarna får önska vilka aktiviteter man vill göra. På detta sätt styr vi upp terminens innehåll och tränar samtidigt på demokratiska processer, vilket inte är en självklarhet i de länder som tjejerna kommer ifrån. Så förutom fotbollen, som är vår huvudaktivitet, gör vi mycket annat. Ex har vi varit iväg och pimplat, åkt kälke, gått på gym, haft kostföreläsning, tränat svenska språket, sett damallsvensk fotbollsmatch, spelat brännboll, gruppdynamikövningar och familjeaktiviteter, fortsätter Linnea.

Lockar tjejer från hela kommunen

TUSS står för trygghet, uppmuntran, självförtroende och självtillit som handlar om att bli stark i sig själv och riktar sin verksamhet främst mot att nå tjejer som är nybörjare inom föreningslivet 7 - 25 år, med fokus på att nå tjejer med olika etnisk bakgrund. Det finns även svenskfödda tjejer som medverkar. I TUSS finns två grupperför tjejer där den ena består av tjejer i åldrarna 7 -12 år och den äldre 13- 25 år. Hittills har projektet nått 176 tjejer som kommer från hela kommunen. Bara i år har 30 nya tjejer tillkommit i TUSS äldre och 9 tjejer i den yngre gruppen.

- Verksamheten är mycket uppskattad av tjejerna. Även om fotbollen för många är roligast är det gemenskapen och glädjen som är det bästa, samt att träffa kompisar. Ledarna i de båda grupperna är också väldigt nöjda med hur utvecklingen har sett ut. Fler och fler tjejer hittar till TUSS och väljer att stanna kvar. Två tjejer från den äldre gruppen har gått in som ledare i den yngre gruppen. Vi blir även mer kända av aktörer som kommer i kontakt med målgruppen, säger Linnea.  

Gå-fotboll

Linnea berättar att de även startat upp ett seniorlag med gå-fotboll som är en aktivitet som passar de flesta.  

- Eftersom man går och bollen får vara max en meter över marken, samt att inga tacklingar är tillåtna vågar fler delta än i den traditionella fotbollen. Här ser vi också stor möjlighet att nå TUSS-tjejernas vårdnadshavare för att på ett praktiskt sätt kunna utbilda i föreningskunskap och få fler att röra på sig. Även här riktar vi vår marknadsföring mot personer med olika etnisk bakgrund, men självklart är alla välkomna! Efter 1 timmes träning samlas deltagarna över en fika och diskuterar hur träningen gick. Vår fritidslots Bupe Okeowo är ansvarig för denna grupp, säger Linnea.  

Det behövs deltagare, en boll, skor (eller strumpor om alla väljer att ha det), en hall alternativt utomhus på en avgränsad yta, samt två mål. Vattenflaska och ett glatt humör! Gå-fotbollen startades upp under fastemånaden Ramadan. Eftersom de flesta deltagarna omfattas av denna högtid har man haft en stor utmaning att få deltagare att närvara på träningarna. Dessutom tar det alltid tid att starta igång en ny verksamhet.

- Vi har haft hjälp av Västerbottens fotbollsförbund och olika studieförbund för att nå deltagarna. Vi började vecka 17 och första 2 veckorna hade vi inga deltagare. Därefter har antalet varierat från 2 till 10.  

Vi avslutar med att fråga Linnea om verksamheten kommer ni att fortsätta 

- Ja! Första omgången kommer att hålla på hela juni månad. Därefter blir det ett uppehåll innan gå-fotbollen startar om till hösten, v.34 på Campushallen kl13:30-15:00. Vi hoppas att fler ska upptäcka glädjen med att vara med i en förening och vi är gärna med och bidrar för att förverkliga detta, avslutar Linnea.  

Om TUSS:

TUSS är ett tvåårigt Arvsfondsprojekt som syftar till att stärka flickor med olika etnisk bakgrund i åldrarna 7-25 år som är föreningsinaktiva, samt utveckla en metod för ökad inkludering i ordinarie föreningsliv, anpassad efter Skellefteås lokala förutsättningar.

I TUSS finns 3 lag:

  • TUSS yngre; tjejer 7-12 år på Tuböleskolan. Spelar fotboll och genomför aktiviteter efter önskemål från tjejerna. Satsar på att utbilda tjejerna och deras vårdnadshavare inom svenskt föreningsliv och föreningskunskap.  
  • TUSS äldre; tjejer 13-25 år i centrala Skellefteå. Spelar fotboll och genomför aktiviteter efter önskemål från tjejerna, samt ledar- och domarutbildning. Satsar på att utbilda tjejerna och deras vårdnadshavare inom svenskt föreningsliv och föreningskunskap.  
  • TUSS gå-fotboll; för alla oavsett ålder. Mål att nå tjejernas vårdnadshavare och andra nybörjare inom föreningslivet som vill delta i föreningsaktivitet. Gå-fotbollen fortsätter nu under hösten t.o.m. v 44. Se inbjudan när vi tränar. Vi hoppas fortsätta även efter v. 44.

Läs mer på http://teamtuss.se/

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: idrottsforbundet@vbi...

Vi finns på Facebook Gilla oss