Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Mentorskap utvecklar ledarskapet i föreningen

17 APR 2019 15:02
Mentorskap kan vara ett bra sätt att skapa trygghet för nya ledare. Att använda erfarna ledare som mentorer kan dessutom vara väldigt utvecklande för både mentor och adept. GUIF är en av flera föreningar som jobbar med mentorer.
  • Skapad: 17 APR 2019 15:02

GUIF jobbar sedan en tid tillbaka med mentorskap i föreningen. Syftet är att göra det lättare att kliva in som ledare och att ge stöd för utveckling. Ola Svensson är handbollstränare för ett pojklag i GUIF och mentor åt en ung tjej som är både ledare och handbollsspelare i föreningen. Vi har tagit en pratstund med Ola för att höra hans tankar om mentorskapsmodellen. 

- Jag tyckte att det var ett fantastiskt initiativ av vår idrottskonsulent Hanna Mäki för att få ungdomar att testa på ledarskap. Kanske kan vi tända en gnista hos någon. Dessutom blir de unga ledarna förebilder för spelarna. För mig är det en liten insats för ett större syfte, säger Ola. 

Mycket att vinna på att vara mentor 

Ola tror att det finns mycket att vinna på att vara mentor. Inbyggt i själva mentorskapet ligger en hel del självreflektion, vilket i sig är utvecklande även för en självOla menar att mentorsrollen innebär att han måste gräva och verkligen fundera över vad han står för i sitt ledarskap. 

- Kanske får det mig att ändra vissa saker? Det är dessutom väldigt utvecklande att leda och coacha en annan människa. Jag har fått mycket bra vägledning av Hanna, vilket har gett både struktur och förslag på bra arbetssätt. Hanna finns också alltid som bollplank åt oss mentorer. Det är en trygghet att veta att jag har någon att vända mig till, säger Ola. 

Tips för ett lyckat mentorskap 

Ola menar att det är viktigt att tänka igenom vad man som mentor vill förmedla. Att prata med sin adept om bådas förväntningar och att gärna sätta upp några mål tillsammans och komma överens om planering och struktur, till exempel adeptens roll och uppgifter, hur ofta hen ska vara på träningar, hur ofta ni träffas för samtal osv. 

- En personlig reflektion är att det har varit väldigt positivt med ung tjej som leder pojkar. Inom idrotten är de flesta ledare män. Med tjejer/kvinnor som leder pojkar skapas fler kvinnliga förebilder för unga pojkar, vilket jag tycker är superviktigt. Jag tror också det är oerhört viktigt att du som huvudledare funderar över hur du kan legitimera din adept i gruppen, avslutar Ola 

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss