Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Vi är där när idrotten lär

2019-10-25 10:29

Lokalkontor har visat sig vara ett bra drag för idrottsföreningarna i länets norra inlandskommuner. Malå, Sorsele och Storumans kommun blir servade av idrottskonsulenten Åsa Johansson som utgår från Malå.  
  • Uppdaterad: 25 OKT 2019 10:29

Åsa Johansson finns nära idrottsföreningarna. Det betyder att hon med jämna mellanrum har både fysiska som digitala träffar för att finnas till när olika funderingar och frågor kommer upp. Och hon finns bara ett telefonsamtal bort när något kommer upp på agendan mellan varven. 

 

Som Idrottskonsulent utbildar man föreningsstyrelser, ledare/tränare, aktiva och föräldrarna som finns runt idrotten. Jobbet innebär inte att kunna regler i bågskytte, antal slag i tennis eller hur lång en kanot får vara. 

 

– Jag jobbar med styrelse-, förenings- och ledarutveckling. Det grenspecifika får specialidrottsförbundet ta hand om.  Det gäller att ha stora öron och liten mun i mötet med idrottsföreningen för det är i mötet som magin startar. Att samtala, vända och vrida på olika utmaningar tillsammans med andra skapar tillit, trygghet och en stor mängd med demokrati. 

När alla är med, byter åsikter och processar igenom frågeställningar som gäller både små som stora utmaningar så händer det något magiskt berättar Åsa Johansson.  

 

Leder processer

I en demokratisk process där alla får ordet, man respekterar varandras åsikter och innan kvällen är slut så finns en agenda. En plan hur man tar nästa steg, vem som gör vad och hur. Åsa Johansson fungerar då som processledare. Hon är övertygad om att alla svaren finns hos deltagarna men ibland krävs det att låta svaren få ”värka” fram. Det är inga självklarheter och ibland krävs det många ”post-it” lappar som flyttas omkring för att slutligen bli en förankrad plan som sitter i själ och hjärta. 

 

– När det finns en plan, något som känns rätt så kommer vi till nästa steg. Anser idrottsföreningen att de behöver mer hjälp kan jag lotsa dem i det. Kan röra sig om tex en föreläsning i kommunikation, utbildning i idrottens verksamhetsstödssystem, IdrottOnline. Då kan jag vara behjälplig med ekonomin för den. Antingen byter jag föreningens lärande (lärgrupper) till utbildningen och kopplar på rätt utbildare. När det gäller annat ekonomiskt stöd får man titta på idrottslyft både från Västerbottens Idrottsförbund som det specialförbund som föreningen är länkad till. Vill föreningen jobba med inkludering, kopplat till etnicitet, finns särskilda stöd för det. 

 

Samhället förändras – nya behov

Samhället förändras och för att föreningen ska leva vidare, växa och bli starkare behöver de följa med i den utvecklingen. I det arbetet kan en rad olika behov finnas allt från att ta fram rekryteringsplan till att förverkliga uppstarten av en ny förening eller sektion.  

 

– Vi som idrottskonsulenter är företrädare för idrotten och verkar för att idrotten ska ha en framskjuten position i länet. Att idrotten som bedrivs är rolig, utvecklande och att våra barn får vistas i en miljö som är trygg och fri från mobbning, sexuella trakasserier och våld. Mycket gott görs i föreningarna runt om i länet och det är en ynnest att få jobba tillsammans med dessa avslutar Åsa. 


Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss