Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Rörelsesatsning i skolan

I regeringens satsning ”Samling för daglig rörelse” är Riksidrottsförbundets uppdrag att genomföra en nationell kraftsamling för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse i anslutning till skoldagen. Rörelsesatsningen i skolan är en satsning för att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten och leds på lokal nivå av distriktsidrottsförbunden.
  • Uppdaterad: 16 APR 2019 13:32

Satsningen startade 2018 och målgruppen är årskurs F-6 på utvalda skolor där målet är att ge barnen en grund för fysisk aktivitet som kan bestå under hela livet. En grund som byggs utifrån det som vi kallar för rörelseförståelse. Ett begrepp som innefattar så mycket mer än bara rörelse. Det går i stort ut på att alla individer ska vilja (motivation), våga (självförtroende) och kunna (kompetens) delta i en stor variation av fysiska aktiviteter.

Vi vet idag att barn och ungdomars fysiska och mentala hälsa försämras samtidigt som vi vet att fysisk aktivitet har mycket gynnsamma effekter på fysisk hälsa, psykologiskt välbefinnande och inlärningsförmåga. Rörelsesatsningen syftar till att få fler barn och ungdomar att röra sig mer och nå den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, vilket är sammanlagt 60 minuter per dag. En studie som regeringen låtit Centrum för idrottsforskning ta fram visade att endast 22 % av flickorna och 44 % av pojkarna rör på sig i tillräcklig utsträckning.

Följ gärna rörelsesatsningen på Västernorrlands Facebook-sida för inspiration och kunskap här

Läs mer om rörelsesatsningen på Riksidrottsförbundets hemsida här

Skribent: Ellinor Sundin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss