Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Krafttag – ett antidopingnätverk i Västernorrland

Krafttag är ett antidopingnätverk i Västernorrland. Nätverket bildades 2004 för att arbeta mot doping inom idrotten. Ganska snart upptäcktes att bruk av Anabola Androgena Steroider (AAS) var vanligare än man trott och att det fanns hos alla typer av gym, inte bara de föreningsdrivna. Krafttag ändrade inriktning till att arbeta förebyggande mot doping inom idrotten men även inom samhället.
  • Uppdaterad: 11 APR 2014 10:42

Krafttag är ett samarbete mellan Västernorrlands Idrottsförbund, Polismyndigheten Västernorrland, SISU Idrottsutbildarna Västernorrland, dopingkontrollanter från Riksidrottsförbundet, Tullverket, Landstinget Västernorrland, samtliga kommuner i Västernorrland, friskvårdsanläggningar samt idrottsföreningar i Västernorrland. Tillsammans arbetar vi för att utveckla modeller och metoder för att minska användandet av dopingpreparat.

Nätverkets mål

  • att ta fram och utveckla metoder och modeller för att minska användandet av hormonpreparat.
  • att hjälpa yrkesgrupper som kommer i kontakt med personer som missbrukar hormonpreparat.
  • ökad kunskap om effekterna av preparaten, samt vilka metoder som har en förebyggande effekt.
  • att utveckla ett aktivt samarbete mellan olika aktörer i samhället (polis, gymägare, idrotten, vårdpersonal, folkhälsosamordnare, socialkontor m.m.) för att minska missbruket av hormonpreparat.
  • att tillsammans med träningsanläggningar utveckla ett samordnat och långsiktigt förebyggande arbete.
  • att höja den generella kunskapsnivån i länet gällande doping i ett samhällsperspektiv.
  • öka kunskapen hos de som tränar om hur de kan nå sina ideal på ett naturligt sätt.

Målgrupper

Den främsta målgruppen är i första hand unga vuxna som styrketränar, träningsanläggningar och dess medlemmar. Unga vuxna skall ges möjlighet att fysiskt aktivera sig i dopingfria miljöer och samtidigt få kunskap om hur de tillgodogör sig träningen på ett naturligt sätt.

I andra hand är det att hjälpa yrkesgrupper som kommer i kontakt med personer som missbrukar hormonpreparat samt utveckla ett aktivt samarbete mellan olika aktörer i lokalsamhället. Därtill vill vi även upplysa och informera allmänheten om hur brett missbruket kring AAS är, riskerna med AAS samt att det idag är ett samhällsproblem.

Via nätverket vill samtliga samverkanspartners bedriva ett långsiktigt utvecklingsarbete mot hormondoping. Detta genom att utveckla en samverkansmodell för att minska användandet och tillgången på hormonpreparat i Västernorrland.

PRODIS

2011 blev Krafttag en del av det nationella nätverket mot doping PRODIS (Prevention av doping i samhället).

Skribent: Karin Sundquist
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss