Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

En dag med idrottsministern

2019-02-07 13:41

På söndagen under sista dagen på SM-veckan var nytillträdda kultur- och demokratiministern med ansvar för idrottsfrågor, Amanda Lind på plats för att följa tävlingarna i Sundsvall. Värdar för besöket var Elisabeth Byström Västernorrlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna och Per Bergljung Riksidrottsförbundet.
  • Skapad: 07 FEB 2019 13:41

Först på programmet var herrar 30 km längdskidor på Södra berget där Amanda också träffade Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson och vice ordförande Göran Nilsson. Amanda var även med i Vinterstudion som sände från södra berget. Hon tycker att det var intressant att se hur SM-veckan har växt som arrangemang, från att startat upp med 5 idrotter för 10 år sedan till att i år vara över 20.  Amanda är själv idrottsintresserade och följer gärna vinteridrotter. Genom att hon är uppväxt i Luleå så ligger Luleå hockey henne varmt om hjärtat.

Frågor som Amanda tycker är viktiga att lyfta är bland annat den stora idrottsklyftan som vi har idag inom idrotten och menade på att ditt idrottande styrs av din bakgrund.

-          Mitt uppdrag som idrottsminister är att säkra bredden, tillgängligheten, minska klyftorna och att alla barn och ungdomar men även äldre får goda möjligheter att röra sig. Att alla får vägar in i idrotten. Sen är det även viktigt med elitidrotten och de förebilder som de innebär, de ger inspiration till större evenemang så som SM-veckan men även ännu större evenemang som väcker engagemang och kan inspirera många att ta steget in i idrotten säger Amanda Lind.

Idrotten har en stor betydelse för folkhälsan och om man tittar på barn och ungdomar idag så rör dom sig allt mindre.  Vi står också inför ett problem med våra idrottsanläggningar och hon är väl medveten om många föreningars problematik med anläggningsfrågan och att det står barn i kö för att delta men att de inte kan ta emot dem på grund av platsbrist. 

Inkludering och jämställdhet inom idrotten är en av resorna i strategi 2025 så ett av samtalsämnena var också hur idrottsrörelsen jobbar, som en del av strategi 2025, med att göra idrotten mer jämställd och inkluderande.

Amanda pratade även om hur imponerad hon är av det ideella arbetat och hur föreningar arbetar hårt för att uppnå så bra verksamheter som möjligt.

Besöket i Sundsvall avslutades med att se finalen i brottning på Gärdehov. Amanda tycker att det är en positiv utveckling med SM-veckan och hur man samlar flera idrotter i samma stad under en vecka och att det även ger de mindre idrotterna möjligheten att synas lokalt men även i media och på SVT.

Skribent: Ellinor Sundin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss