Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att företräda, stödja och leda idrottsrörelsen i distriktet i gemensamma frågor.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet och engagemang.

Idrottsrörelsen – en stark motor för integration

2019-04-04 15:01

  • Skapad: 04 APR 2019 15:01

Någon tar sina första stapplande skär på isen i nya skridskor eller springer runt en löparbana i duggregnet. Barn, unga och vuxna samlas kring något man vill prova på och lära sig, en idrott, men det slutar ofta med så mycket mer. I idrottsrörelsen hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Vi får kunskaper för livet som inte sällan är mycket mer än bara den direkta idrottsutvecklingen utan vi får språkkunskaper, nya vänner, kunskap om föreningsliv, demokrati, värdegrund och även sociala koder. Ibland leder det till jobb tack vare det utökade nätverk som kommer på köpet i idrottsgemenskapen. Idrotten är en av landets bästa integrationsmotorer.

Det mervärde som idrottsrörelsen skapar är fantastiskt. Våra idrottsföreningar har genom åren erbjudit verksamhet som förutom idrott även innehållit språkcafé, datakurser, kulturkvällar med musik och dans varvat med spel och lek eller drop-in-språkträning.

Västernorrlands idrottsförbund har åren 2016–2018, i samarbete med 114 idrottsföreningar anordnat nästan 8000 aktiviteter inom ramen för vårt integrationsarbete. Men för oss är det här arbetet viktigare än en siffra. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, kan utveckla sig själva som individer tillsammans med andra och genom det vill och får vara en del av utvecklingen av idrottsrörelsen.

Det kan finnas större eller mindre hinder för att ta steget och börja idrotta. De hindren kan variera beroende på till exempel var du bor, hur mycket idrotten kostar och hur nära du har till idrotten. Hindren är individuella och det är också en del i idrottens strategi att bli ännu bättre på att göra det enklare för alla att vara med, oavsett bakgrund. Barn idrottar i större omfattning när deras föräldrar tycker att idrott är viktigt och stödjer sitt barn i idrottandet. Om vi blir bättre på att involvera och skapa intresse från föräldrarna kommer även fler barn att idrotta.

Det finns utmaningar runt om i vårt land. Här i Västernorrland, precis som i övriga landet, finns det fortfarande mycket att göra när det handlar om att inkludera nyanlända i våra idrottsföreningar. Inkludering handlar om att alla välkomnas i gemenskapen, att ingå i en förenings ordinarie verksamhet. Därför är det så viktigt att våra satsningar är långsiktiga. Det får inte bara bli enskilda korta projekt. Vi välkomnar att regeringen nu ser stödet till idrotten för arbete med inkludering av nyanlända och asylsökande som ett årligt stöd och inte tillfälligt, så vi kan fortsätta vårt arbete i samarbete med andra organisationer och myndigheter.

Genom våra idrottsföreningar ger vi fler människor möjlighet att öka sin kunskap och bildning för sin personliga utveckling och delaktighet i samhället. Vår hemmaplan är klubbstugan och föreningslokalen där vi dagligen möter människor i olika åldrar med olika bakgrund och förutsättningar. Människor som ges och får möjlighet att uppleva rörelseglädje, påverka sin hälsa och livssituation, delta i folkbildningsarbetet, vara en del av ett sammanhang, bygga nätverk och stärka sitt intresse och engagemang, bidrar till att göra idrottsrörelsen starkare och det gör Sverige starkare.

 

Ulf Näslund, ordförande Västernorrlands idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Elisabeth Byström, distriktsidrottschef Västernorrlands idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss