Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Barn och ungdom

"Barn- och ungdomsidrott bör utgå ifrån barnets intressen
och behov. Leken, glädjen och lusten att röra sig ska sättas
i första rummet."

Barn- och ungdomsidrott

  • Uppdaterad: 02 MAR 2017 20:04

Idrotten spelar en stor roll i många barns och ungdomars uppväxt

Idrott är i särklass den fritidsaktivitet som lockar flest barn- och ungdomar. En majoritet av våra barn över sju år deltar i organiserad idrottsverksamhet. Idrotten spelar härigenom en viktig roll i många barns uppväxt. Genom att idrotta får barn utlopp för sitt rörelse behov, sin glädje och spontanitet, de trivs och mår bra. För många barn är idrottsföreningarna, näst efter hemmet och skolan, den viktigaste miljön för fostran och utveckling. De attityder och värderingar som förmedlas där präglar i stor utsträckning barns och ungdomars personliga utveckling. Vi ska därför sträva efter att i föreningen ge dem goda vanor samt en kamratlig och trygg social gemenskap.

Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. Det ger idrottsrörelsen ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett bra sätt. All idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv. Det är viktigt att idrotten för barn bygger på lek och glädje och att träning och tävling anpassas efter dem. En annan viktig del är att alla barn och ungdomar får prova på många olika idrotter för att hitta rörelseglädjen om och om igen.

I varje idrottsdistrikt finns en ansvarig tjänsteman för barn- och ungdomsidrott. Hos oss i Västmanland är det Marie Persson. Uppdraget är att sprida kunskap och höja föreningarnas kompetens kring hur bra barn- och ungdomsidrott bedrivs baserad på forskning och fakta. Marie finns till hands för att stötta idrottsföreningar och dess ledare när de vill utveckla sin verksamhet och har även möjlighet att vägleda föreningar vid eventuella konflikter om hur barn- och ungdomsidrotten ska bedrivas.

Kontaktperson:
Marie Persson
This is a mailto link
010-476 48 09 

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss