Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: SIMON HASTEGRD

Idrott för äldre

  • Uppdaterad: 14 JUN 2018 17:06

Vi blir allt äldre och behovet av att vara fysiskt aktiv hela livet växer. Äldre kommer att ställa andra krav och vilja träna i allt högre åldrar. Det är en stor och växande grupp, som är en viktig resurs för samhället och samtidigt en underutnyttjad tillgång för idrottsrörelsen. Om fler vuxna och äldre tränar mer skulle många få en höjd livskvalitet och samhället skulle spara mycket i sjukvårds- och sjukskrivningskostnader.

Vi vet idag att fler ”seniorer” är aktivare och vitalare högre upp i åldrarna. Från pensionsåldern och uppåt ser vi en målgrupp som orkar betydligt mer och har en stor erfarenhet. Riksidrottsförbundet får idag stöd till barn- och ungdomsidrott. Vi anser att för att ytterligare kunna utveckla vårt arbete för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett särskilt stöd. Samverkan mellan arbetsplatser, äldreboenden, pensionärsorganisationer och idrottsföreningar främjar fler friska år i livet.

Idrottsrörelsen genomför en förändringsresa så att fler vuxna och äldre ska kunna och vilja idrotta i förening hela livet. För att resan ska gå snabbare behövs det också någon form av offentligt stöd till föreningarna för att utveckla verksamhet och engagemang hos vuxna och äldre.

Träning och gemenskap för starkare pensionärer är en av idrottens viktigaste frågor inför valet 2018.

RF vill att:

• Idrottsrörelsen ges möjlighet genom ett förstärkt offentligt stöd att utveckla föreningsidrott för äldre (+65).

Riksidrottsförbundet (RF) bedömer att förändringsarbetet mot livslång idrott för alla i förening har stor potential men kommer att kräva mer resurser under kommande år. RF vill öka stödet till idrottsföreningar och förbund för arbete med livslång idrott för alla. Om fler vuxna och äldre tränar mer skulle många få en höjd livskvalitet och samhället skulle spara mycket i hälso- och sjukvårdskostnader.

Sök projektmedel 

Har er förening en projektidé/planer på att starta verksamhet som fokuserar på att få fler äldre (65+) att bli fysiskt aktiva? Via Västmanlands Idrottsförbund kan du söka projektmedel för satsningar ”Idrott hela livet”. (Länk).

 

Goda exempel
De boxas mot Parkinson

"Sega gubbar" starka seniorer i gymmet

Idrott hela livet med Västerås Cykelklubb

Pantertanter som har hittat sin drott för hela livet

 

Debatt
Debattartikel i Vlt

 

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss