Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Rörelsesatsning i skolan

Alltför många barn och ungdomar i Sverige sitter stilla. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Riksidrottsförbundet har därför fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. I Västmanland är arbetet i full gång.
  • Skapad: 08 NOV 2018 16:43

Vi vet att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Trots det visar forskning att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. Därför inleds nu en satsning riktad till barn i årskurs F till 6, där regeringen har avsatt 30 miljoner kronor för att idrottsrörelsen ska kunna bidra till mer rörelse i skolan.

”I uppdraget ingår att kraftsamla för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen. Rörelseförståelse kommer av begreppet physical literacy. Det handlar om att utveckla fysiska, sociala och psykiska förmågor för att vilja, våga och kunna vara aktiv genom livet” berättar Tobias Fahlén projektledare från Västmanlands Idrottsförbund.

Detta är rörelsesatsning i skolan
Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor för att idrottsrörelsen ska kunna bidra till mer rörelse i skolan. Satsningen innebär en samverkan med skolan. Vi vill skapa bättre möjligheter till daglig rörelse under eller i anslutning till skoldagen. Aktiviteterna ska dock inte bedrivas på ordinarie lektionstid.

Exempel:

•Organiserade rastaktiviteter, utformade att i första hand locka elever som inte är aktiva.

•Utbildning för skolpersonal i rörelseförståelse.

•Rörelsecoacher leder aktiviteter i skolor.

•Samordnare från Riksidrottsförbundets distriktsidrottsförbund (ex. Västmanlands Idrottsförbund) skapar nätverksträffar med rektorer och elevhälsa.

Distrikten leder rörelsesatsningen regionalt, i nära samverkan med kommuner och skolor. Läs mer på www.rf.se/rorelsesatsningiskolan

Kontaktperson på Västmanlands Idrottsförbund är Tobias Fahlén
This is a mailto link 010-476 48 19

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss