Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Samsyn Västmanland

Idag väljer många barn idrott redan i tidig ålder, många byter förening redan som barn och är rädda för att få stå över matcher och cuper på grund av missade träningstillfällen. Dessutom upplevs vinter- och sommaridrotterna krocka allt mer, samtidigt som pressen blir större från föräldrar och ledare. En negativ trend som Västmanlands Idrottsförbund vill bryta.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2018 10:58

Genom ”Samsyn Västmanland” har några av länets specialdistriktsförbund därför beslutat att ännu tydligare bedriva idrottsverksamhet utifrån ett barn- och ungdomars perspektiv. Maria Ericson, ordförande i Västmanlands Idrottsförbund, berättar varför ”Samsyn Västmanland” är en viktig satsning:  

"Inget barn ska behöva välja idrott, eller bli bortvald. Från Västmanlands Idrottsförbund ser vi positivt på att flera av våra större lagidrotter har valt att gå med i Samsyn Västmanland.

"När vi i satsningen initialt diskuterade åldersgräns kände vi att 12 år var en gräns som vi skulle få acceptans från de idrotter som vi hoppades skulle anamma samsyn Västmanland. Vi gjorde kopplingen att vi inom idrotten benämner verksamhet upp till 12 år som barnidrott. Vi hade förhoppningen att kunna höja åldersgränsen succesivt, med målet 15 år. Redan vid första informationstillfället, i samband med bandyns Mälarenergi cup, fick vi kommentaren ”så det är ok att toppa och slå ut barn och ungdomar vid 13 år”. Detta fick oss att ändra till 15 år".

"Det är med glädje och stolthet jag konstaterar att Västmanlands lagidrotter vill främja barn och ungdomars idrottande genom att möjliggöra träning inom fler idrotter och förhoppningsvis längre upp i åldern, helst hela livet".

 Tanken är att dubbelidrottande ska vara naturligt och att ingen ska tvingas välja idrott i tidig ålder. Överenskommelsen gäller barn t.o.m. 15 års ålder och idrotterna fotboll, handboll, ishockey, innebandy och bandy.

"Det här är ett stort steg för möjligheten till allsidig idrott", säger Stig Nordin från Mellansvenska Handbollsförbundet.

"Vårt första steg var 12 år. Nu är alla överens om nästa steg som är 15 år som är avslutningen av högstadiet. Det är viktigt att vi ger barn och ungdomar möjlighet att fortsätta idrotta med flera idrotter innan eventuell specialisering. Vi får också kämpa för en förändring kring länslagsverksamheten så att detta inte blir ett slutmål för många".

Genom ”Samsyn Västmanland” finns även en naturlig mötesplats för att diskutera barn- och ungdomsidrott i länet.

Bandyförbundet Distrikt Mellansverige, Västmanlands Ishockey-, Västmanlands Fotbolls-, Mellansvenska Handbolls- och Västmanlands Innebandyförbund har nu kommit överens om att följa dessa riktlinjer. Tanken är att ”Samsyn Västmanland” på sikt ska följa med även högre upp i åldrarna och sträcka sig över ännu fler idrotter.

Samsyn på föreningsnivå

 

Vill din förening bli certiferiad och visa att ni står bakom Samsyn? Från och med 2018 finns möjligheten att bli certifierad Samsynsförening I Västmanland. Detta är en satsning ínom ramen för Idrottslyftet.

För att en förening ska bli certifierad behöver följande genomföras:

  1. Föreningen arrangerar en ledarträff där de går igenom Samsyn och dess riktlinjer. Sakkunnig inom Barn- och ungdomsidrott eller idrottskonsulent närvarar. Minst en ledare från samtliga barn- och ungdomslag ska delta.
  2. Föreningens ledare skriver under Samsyn Förening.
  3. Föreningen informerar om Samsyn på sin hemsida/webb och publicerar loggan ovan.
  4. Uppföljning sker årsvis

Föreningen får en ersättning på 5 000 kronor för att genomföra denna satsning. Det inkluderar de kostnader föreningen har för gemesam träff och arbete med Samsyn. Vid frågor kontakta Marie Persson, kontaktuppgifter se nedan.


Formulär Samsyn (länk)
Via länken hittar du ett formulär för dig som har upplevt en situation som du tycker strider mot riktlinjerna i Samsyn Västmanland.
I första hand är det såklart bäst att ta direkt kontakt och föra en dialog med de föreningar/lag där problem uppstått, men om det inte är möjligt är du välkommen att fylla i det här formuläret.

Dokument
PowerPoint Samsyn Västmanland
Riktlinjer Samsyn Västmanland

Kontaktperson
Marie Persson
010-476 48 09, 072-55 83 017
This is a mailto link

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss