Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrotten gör Sverige starkare

2019-04-04 09:13

I idrotten hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Vi får kunskaper för livet som ofta är mycket mer än bara den direkta idrottsutvecklingen. Sedan 2015 har över en miljon idrottstillfällen skapats för nyanlända o asylsökande. I Västmanland har 139 föreningar skapat aktiviteter i alla länets kommuner. Läs vår debatt i dagens Vlt.
  • Skapad: 04 APR 2019 09:13

Känslan av glädje infinner sig när jag ser unga och vuxna utöva en idrott som de älskar eller prova en idrott de aldrig tidigare har testat. Någons stapplande skär på isen i skridskor där balansen verkligen utmanas, att vid backhoppningen i Fagersta se barn lyfta på sina skidor för att efter en luftfärd landa tryggt på marken, att för första gången se någon prova att cykla - få upp fart och känna vinden mot ansiktet – ja detta är bara några fantastiska exempel där idrotten gör skillnad. I idrotten hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Vi får kunskaper för livet som ofta är mycket mer än bara den direkta idrottsutvecklingen. Språkkunskaper, nya vänner, kunskap om föreningsliv, demokrati, värdegrund och även sociala koder. Det leder till jobbmöjligheter tack vare det utökade nätverk som kommer på köpet i idrottsgemenskapen. Därför är idrotten är en av landets bästa integrationsmotorer.

Totalt sett har idrottsrörelsen anordnat hundratusentals aktiviteter i nästan samtliga av landets kommuner. Här i Västmanland har verksamhet bedrivits i alla våra tio kommuner. Men för oss är det här arbetet viktigare än en siffra. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas.

I vårt arbete kommer en lyckad inkludering av nyanlända och asylsökande att vara en stark resurs i formandet av morgondagens idrottsrörelse. Vi i Västmanland känner ett starkt engagemang och en stolthet över det arbete som pågår. Vi ser nu nya idrottsutövare, nya ledare, nya ledamöter till styrelser och ny kunskap och erfarenhet som ett stort mervärde för idrottsrörelsen.

Det kan finnas större eller mindre hinder för att börja idrotta och de hindren kan variera beroende på var du bor, hur mycket idrotten kostar och hur nära du har till idrotten till exempel. Hindren är individuella och det är också en del i idrottens strategi att bli ännu bättre på att göra det enklare för alla att vara med, oavsett bakgrund. Barn idrottar mer när deras föräldrar tycker att idrott är viktigt. Därför är föräldrar en viktig målgrupp för att skapa intresse och få fler barn att idrotta.

Det finns utmaningar runt om i vårt land. Här i Västmanland är kostnader kring idrotten en av dem. Ett sätt att möjliggöra för fler att prova olika idrotter är Fritidsbanken, som nu finns i nästan samtliga våra kommuner. Här kan alla som vill låna sport- och fritidsutrustning helt kostnadsfritt. För oss inom idrottsrörelsen är det viktigt att våra satsningar är långsiktiga. Det får inte bara bli enskilda korta projekt. Därför är det bra att regeringen nu ser stödet till idrotten för integrationsarbete som ett årligt stöd och inte ett tillfälligt.

Det mervärde som idrottsrörelsen skapar är fantastiskt. Våra idrottsföreningar har genom åren erbjudit verksamhet som innehållit språkcafé, ledar- och domarutbildningar, utbildningar kring träning och hälsa, kulturkvällar med musik och dans varvat med spel och lek eller drop-in-träna-svenska.

Genom våra idrottsföreningar ger vi fler människor möjlighet att öka sin kunskap och bildning för sin personliga utveckling och delaktighet i samhället. Vår hemmaplan är klubbstugan och föreningslokalen. Där möter vi dagligen många människor. Dessa individer får möjlighet att påverka sin hälsa och livssituation genom att höja sin bildningsnivå, bygga nätverk och relationer, stärka sitt intresse och engagemang inom idrotten, vilket gör oss inom idrotten ännu starkare. I mötet med varandra bidrar vi till att göra Sverige starkare.

Maria Engelfeldt,

Distriktsidrottschef Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

 

Läs hela debatten här (länk)

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss