Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Informationskväll gällande krav på begränsat registerutdrag

01 OKT 2019 10:30
Välkommen till en informationskväll med möjlighet att ställa frågor och diskutera tankar kring beslutet om krav på begränsat registerutdrag för idrottsledare. Onsdagen den 6 november i Västerås.
  • Uppdaterad: 01 OKT 2019 10:30

En trygg idrott är en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. En idrott där alla känner sig välkomna och delaktiga och får delta och utvecklas efter sina egna förutsättningar.

Som ett led i det förebyggande arbetet för en trygg idrott fattade Riksidrottsmötet 2019 beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. 

Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna välkomnar nu till en informationskväll, med möjlighet att ställa frågor och diskutera tankar kring detta beslut och vad det innebär för din förening.

Anmälan
Senast den 1 november 2019 till
This is a mailto link
Maila gärna dina frågor redan nu så ser vi till att det du funderar på lyfts under kvällen.
Vi bjuder på kaffe, thé och smörgås.


Fakta om begränsat registerutdrag för idrottsledare:

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen.
I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av de allra grövsta brotten: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumen-tera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyg-gande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss