Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Stipendier för att främja elitidrott och studier

2019-09-25 09:18

75 idrottare får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2019–2020. Bland dem finns Vilma Olsson, som studerar på Mälardalens Högskola men som tränar på annan ort. "Detta stipendium gör stor skillnad för mig. Det möjliggör att jag kan fokusera mer på studier och idrott då den ekonomiska situationen är underlättad".
  • Uppdaterad: 25 SEP 2019 09:18

"Att fler och fler landslagsaktiva i de flesta idrotter satsar på en dubbel karriär där de kombinerar elitidrott och studier är mycket positivt och gynnar både den idrottsliga och den civila karriären", säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet.

Märkbart är att fler, på högre och högre nivå, söker stipendiet vilket innebär att urvalet blir tuffare för varje år. Förutom studier i kombination med fantastiska idrottsresultat tittas även på i vilken utvecklingsmiljö de sökande befinner sig i.

Vilma Olsson, från Västerås tävlar i Styrekelyft och tror att hennes stora framgångar i fjol la grunden till att hon blev en av de 75 utvalda.

"Det var en riktigt bra säsong som jag är stolt över. Slog både världsrekord, vann junior vm i bänkpress och em i styrkelyft."

"Jag studerar till att bli Fysioterapeut på Märlardalens Högskola. Detta stipendium gör stor skillnad för mig. Det möjliggör att jag kan fokusera mer på studier och idrott då den ekonomiska situationen är underlättad. Men ger även möjligheter för mer resande till platser där kompetens finns. Har tyvärr ingen tränare i Västerås utan på en annan ort vilket gör att jag måste betala resor. Dessa resor kan nu bli fler då jag kan minska på jobb och har råd att resa", förklarar Vilma Olsson

Förutom ekonomiskt stöd ingår också resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition. Och inte minst, ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på den stjärnspäckade Idrottsgalan i januari.

"Utöver pengarna kommer jag kunna ta del av resursstödet och lära mig mer om hur jag ska kunna bli ännu bättre. Hur jag ska optimera och tänka kring mitt elitidrottande. Det är alltid bra att få ta del av andras kompetens och erfarenheter. Jag ser framåt att lära mig mer", säger Vilma som har tydliga mål för framtiden.

"Mål för årets säsong är att placera mig bra på EM i december men framförallt att nå en bättre form än förra året".

 

Här kan du läsa mer om  Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss