Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Stockkumla Skyttecenter först ut när schaktmassor gynnar idrotten

2019-06-04 11:15

Runt om i landet pågår byggprojekt som genererar överskottsmassor. Städer förtätas samtidigt som idrotten ofta trängs åt sidan. Istället för att transportera massorna till en deponistation har Skanska och Riksidrottsförbundet utvecklat ett koncept för att återanvända dem för att bygga och förbättra anläggningar för breddidrott. Först ut i satsningen är Stockkumla Skyttecenter i Västerås.
  • Uppdaterad: 04 JUN 2019 11:15

Eftermiddagen är på väg mot kväll när vi sakta rullar grusvägen fram till Stockkumla Skyttecenter i Västerås. Stefan Andersson, som är ordförande Västerås Frivilliga Skarpskytteförening, välkomnar oss med ett leende. Han har varit på plats hela dagen för att invänta en matleverans inför helgens tävlingar. Mycket är på gång och många förändringar kan redan skönjas när Stefan, med stort engagemang, visar oss runt på området.

- Här var det bara träsk förut. Med hjälp av fyllnadsmassor har vi jämnat ut och fått helt nya möjligheter, inte minst en ny yta för parkeringsplatser, vilket det har varit brist på tidigare vid våra stora arrangemang, säger Stefan och blickar ut över området.


Stefan Andersson

Sedan en tid tillbaka samarbetar Skanska med Riksidrottsförbundet och flera specialidrottsförbund med målet att förbättra förutsättningarna för breddidrottande i Sverige genom återanvändning av rena schaktmassor från anläggningsprojekt. Förutom att gynna de sociala aspekterna, bidrar återanvändning av material med vinst för miljö och klimat då de annars skulle transporteras långa sträckor till deponi och bara bli liggande.

Stockkumla Skyttecenter är först ut i landet i samarbetet. En fantastisk möjlighet då anläggningen var i behov av förbättringar.

- Vi ser bara vinnare i det här och har fått mycket positiv respons så här långt. Att vara först ut i landet känns väldigt roligt och allt har flutit på väldigt bra som vi ser det. Hittills har Skanska levererat hela 50 000 ton fyllnadsmassa, jag tror det var 13 lastbilar igång samtidigt när de körde som mest och ännu finns det mycket kvar att göra, konstaterar Stefan.

Skanska ser satsningen som en del av sitt löfte – att bygga ett bättre samhälle. 

- Genom att använda massor förlänger vi livscykeln på materialet, tar bort tunga miljöpåverkande transporter och ger barn och ungdomar bättre möjligheter att röra på sig, säger Emma Viklund affärsutvecklare på Skanska.

-  I våra samtal med förbunden prioriterade vi Västmanland, tillsatte resurser i och med att föreningen kunde ta emot stora mängder och fick god hjälp av kommunen med miljöbitarna för att kunna ta emot de massor som behövdes på plats. Tillsammans med idrottsförbunden och våra kommuner kan liknande satsningar i framtiden drivas på, istället för att hindras. En viktig nyckel för att kunna realisera utvecklingen av idrottsanläggningar är att det finns ett fungerande trepartssamtal mellan näringsliv, kommun och idrott – och projektet i Stockkumla är ett positivt exempel på ett gott samarbete.


Hittills har Skanska levererat hela 50 000 ton fyllnadsmassa till Stockkumla Skyttecenter i Västerås.

Det nyckfulla vårvädret bjuder på ömsom sol och ömsom regnskurar under vår rundvandring på området. Stefan berättar om föreningens verksamhet och om hur deras anläggning nyttjas av både ung som äldre. Här finns möjlighet till ett livslångt idrottande, en aktiv livsstil och ovärderlig gemenskap.

Västmanlands Idrottsförbund har funnits med som bollplank i samarbetet och Oscar Uusitalo, som är ansvarig för anläggningsfrågor på Idrottsförbundet, följer projektet med stor nyfikenhet.

- Det är väldigt intressant att på plats få se vad samarbetet med Skanska betyder för föreningen och området. Möjligheten att ta hand om fyllnadsmassor på det här sättet är väldigt positivt och vi kommer fortsätta vårt arbete för att inspirera fler idrottsföreningar i Västmanland att ta chansen att utveckla sina anläggningar på samma sätt som vi ser här. 

Stora delar av förbättringsarbetet på Stockkumla Skyttecenter kan redan bockas av medan andra delar precis har påbörjats. Utrymmen mellan skjutvallar och skjutplats jämnas till, markförhållanden justeras för att säkerställa rättvisa tränings- och tävlingsförhållanden och buller- och skyddsvallar förstärks. Målet är att ska vara färdigställt 2020 eller 2021.

- Vi för nu samtal med många andra kommuner och föreningar runt om i landet. Med vårt koncept kan vi hjälpa dem att rusta upp, flytta eller bygga nya anläggningar, avslutar säger Emma Viklund.


En ny yta för parkering på Stockkumla Skyttecenter.

Här kan du läsa mer om samarbetet mellan Riksidrottsförbundet och Skanska (länk till Riksidrottsförbundet)

Här kan du läsa mer om föreningen Västerås Frivilliga Skarpskytteförening och Stockkumla Skyttecenter. (länk)

Skanska och Riksidrottsförbundet i samarbete (länk till Skanska)

 Text och foto: Anette Fransson

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss