Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: JONAS LJUNGDAHL

Utebliven satsning på idrott för äldre

2019-04-15 15:12

Att bryta social isolering och få fler äldre att finna rörelseglädje var syftet med den satsning på ett äldrelyft som Socialdemokraterna gick till val på 2018. När regeringen förra veckan presenterade sin vårbudget visade det sig dock att satsningen var struken. Ett beslut som även påverkar den lokala idrotten i Västmanland.
  • Skapad: 15 APR 2019 15:12

Vi blir allt äldre och behovet av att idrotta hela livet växer. Att bryta social isolering och få fler äldre att finna rörelseglädje var syftet med den satsning på ett äldrelyft som Socialdemokraterna gick till val på 2018. När regeringen förra veckan presenterade sin vårbudget visade det sig dock att satsningen på 20 miljoner kronor kring idrott för äldre var struken.

”Jag är mycket förvånad och besviken över att regeringen väljer att plocka bort en satsning i budgeten som (S) hade som vallöfte”, konstaterade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. 

Under 2018 införde Västmanlands Idrottsförbund projektmedel för idrott hela livet med fokus på deltagare från 65 år och uppåt. Många idrottsföreningar har nu startat igång och vidareutvecklat sin verksamhet vilket har bidragit till både fysisk aktivitet och gemenskap. Under året har vi sett fantastiska initiativ där seniorer har boxats, ridit, spelat basket och initierat gå-handboll. De har också skrattat, fikat och umgåtts. På nära håll har vi fått se hur dessa medel har gjort skillnad på riktigt.

I Västmanland är många aktiviteter redan igång, men ännu fler hade kunnat bli verklighet genom det utlovade äldrelyftet. Vi såg med tillförsikt fram emot att ytterligare stärka vårt viktiga arbete mot denna målgrupp, behovet finns och våra idrottsföreningar står redo att bidra.

”Vi är glada över den möjlighet vi har i Västmanland att fortsatt bevilja projektmedel, om än i begränsad omfattning. Ett äldrelyftet har varit efterfrågat och hade skapat förutsättningar för betydligt fler och mer långsiktiga satsningar. Många föreningar, utöver de som redan är igång, har kontakt oss med ambitionen att starta upp verksamhet. Självklart är vi besvikna att satsningen uteblir”, säger Annika Enberg tf distriktsidrottschef i Västmanland.

Effekten av träning för äldre är stor. Idrott och motion bidrar till att fler håller sig friska, samtidigt som den ger lust, glädje och ett socialt sammanhang. Inom idrottsrörelsen vill vi utveckla föreningsidrotten för äldre, bidra till gemenskap och motverka ensamhet och isolering.  
För att göra det behövs ett utökat stöd - inte brutna löften.

 Läs mer om vårt projektstöd för Idrott hela livet. (länk)

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss