Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Viktigt att idrotten finns med när städer växer

2019-09-12 10:02

Hälften av Sveriges kommuner saknar en långsiktig plan för idrotten när städerna växer. Samtidigt svarar var fjärde kommun i landet att det är brist på ytor och mark till plats för idrott. Det visar Riksidrottsförbundets årliga kommunundersökning. I Västmanland är Köping den kommun som upplever störst brist på lämpliga ytor för att bygga idrottsanläggningar på, samtidigt ser vi en positiv utveckling där fler kommuner än tidigare uppger att de har en anläggningsplan.
  • Uppdaterad: 12 SEP 2019 10:02

Behovet av motion och rörelse har aldrig varit större, och svenska barn är de mest stillasittande i hela Norden. Landets 20 000 idrottsföreningar vill bidra till att fler rör på sig och mår bättre genom hela livet, men då måste det skapas förutsättningar för vår verksamhet. Tillgången till idrottsytor och idrottens roll i samhällsplaneringen behöver tas på allvar, säger Maria Ericson ordförande i Västmanlands Idrottsförbund.

Sverige har under flera år haft den högsta bostadsbyggnadstakten sedan 1970-talet. Den långsiktiga planeringen är avgörande för att bygga hållbara samhällen. Riksidrottsförbundets enkätundersökning visar att 45 procent av Sveriges kommuner har gjort en analys av tillgång till idrottsytor. I Västmanland uppger fyra av tio kommuner att de har gjort en analys av anläggningstillgången. Samtidigt uppger häften av kommunerna att de har en utvecklingsplan för idrottsanläggningar.

-Vi vill vara med att bygga ett hållbart Västmanland. Idrotten måste komma med tidigt i kommunernas planering. I Västmanland ser vi en positiv trend gällande kommuner som har en plan för idrottsanläggningar. Vi på Västmanlands Idrottsförbund finns till förfogande för att gemensamt bygga ett samhälle där vi kan röra på oss och må bra tillsammans, säger Oscar Uusitalo ansvarig för anläggningsfrågor hos Västmanlands Idrottsförbund. 

Fakta 
Kommunundersökningen genomförs årligen av Riksidrottsförbundet. Årets kommunstudie genomfördes mars-maj 2019 och skickades ut till samtliga kommuner i Sverige. 84 procent av kommunerna svarade på enkäten. Förutom anläggningar så omfattar undersökningen även frågor om utvecklingen av det ekonomiska stödet till idrotten, särskilda idrottssatsningar inom kommunerna, förekomsten av idrottspolitiska program med mera. 

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss