Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten

I mars 2018 undertecknade Polismyndigheten och Riksidrottsförbundet en överenskommelse i ett led att utveckla och bredda arbetet. Utifrån den överenskommelsen har Riksidrottsförbundet utarbetat en strategi för att förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten. Dessa två övergripande dokument ska ligga till grund för berörda specialidrottsförbunds arbete.
  • Uppdaterad: 25 JAN 2019 12:32

Idrotten har sedan tidigare haft externa personer, t ex av regeringen utsedda nationella samordnare, och samverkansparter, t ex polismyndigheten, som tillsammans med ett antal specialidrottsförbund, identifierat brister och utarbetat förslag på åtgärder för att minska brottslighet som är relaterad till idrotten.

I juni 2014 undertecknade Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Svenska Hockeyligan, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Bandyförbundet ”En nationell strategi för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang 2014–2017”. Syftet var bl.a. att stärka samverkan för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang och uppnå visionen om att idrottsevenemang blir välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla för alla.

I mars 2018 undertecknade Polismyndigheten och Riksidrottsförbundet en överenskommelse i ett led att utveckla och bredda arbetet – se kapitel "Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten" i fliken är till vänster. Utifrån den har Riksidrottsförbundet utarbetat en strategi för att förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten. Dessa två övergripande dokument ska ligga till grund för berörda specialidrottsförbunds arbete.

Den övergripande inriktningen för Riksidrottsförbundets säkerhetsstrategi är

”Vi ska erbjuda publik, idrottsutövare och funktioner inom idrotten (anställda, förtroendevalda, ideella etc.) en miljö där samtliga kan känna sig trygga före, under och efter idrottsevenemang samt motverka otillåten påverkan i föreningar och förbund”

Strategin är uppdelad på sju delområden:

  • Säkra evenemang
  • Tydlig rollfördelning
  • Opinionsbildning och lagstiftning
  • Beredskap för hot, våld och otillåten påverkan
  • Utvecklat samarbete
  • Supportermiljö
  • Matchfixing

Du finner strategin i sin helhet här:

Svensk version

Engelsk version

Skribent: Lena Sahlin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss