Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten

I mars 2018 träffade Polismyndigheten och Riksidrottsförbundet en unik överenskommelse för att göra idrotten till en trygg miljö för idrottare, publik, domare och andra funktioner.
  • Uppdaterad: 25 JAN 2019 12:13

Sverige ska vara ett tryggt samhälle där alla får möjlighet att växa. Idrottsrörelsen är en plats som når över gränser och bidrar till att bygga en starkare gemenskap. Därför måste brott inom idrottsrörelsen beivras. Med en stark samverkan med bla Polismyndigheten och rätt verktyg minskas den idrottsrelaterade brottsligheten och resurserna den slukar.

I mars 2018 träffade Polismyndigheten och Riksidrottsförbundet en unik överenskommelse för att göra idrotten till en trygg miljö för idrottare, publik, domare och andra funktioner. Samverkan är en del i arbetet för nolltolerans mot hot och våld mot personer inom idrotten.

Syftet med överenskommelsen är att tydliggöra mål och samverkansområden som idrottsrörelsen och Polismyndigheten arbetar med, samt gemensamt visa på ett aktivt ställningstagande mot all brottslig verksamhet inom idrotten. 

Den syftar vidare till att öka samverkan mellan samtliga aktörer involverade inom idrotten samt till att ge en vägledande inriktning för samverkansparterna på nationell-, regional- och lokal nivå. 

Utifrån överenskommelsen har handlingsplaner kring respektive område utarbetats och håller på att implementeras inom både Polismyndigheten och idrottsrörelsen.

FAKTA:

Överenskommelsen omfattar följande områden:

  1. Gemensam målsättning ”Idrottsevenemanget – välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla för alla.
  2. Gemensamt arbete mot grov brottslighet inom idrotten – hot, våld och annan otillåten påverkan samt matchfixing.
  3. Gemensamt arbete mot terrorism och andra hot om allvarliga angrepp i samband med idrottsevenemang.

Överenskommelsen i sin helhet hittar du här.

Idrottens strategi, som bla omfattar ovan nämnda områden, hittar du här samt under kapitlet "Förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten" i fliken till vänster.

Polismyndigheten har tagit fram frågor och svar om eldning på fotbollsmatcher. Här kan du läsa mer

Skribent: Lena Sahlin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss