Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Det svenska föreningslivet

  • Skapad: 08 OKT 2013 13:11

Idrotten, Sveriges största och mest levande folkrörelse, innehåller allt: spänning, skratt, gråt, underhållning. Den skapar hälsa, målmedvetenhet, laganda och mycket mer. Idrotten lär oss att kämpa, att vinna med värdighet och komma igen efter en förlust.

Föreningslivet i Norden är speciellt; ingen annan del av världen har så många föreningar per medborgare. Det sägs att när fler än två svenskar med ett gemensamt intresse träffas så bildar de en förening. Idrotten är ett levande bevis på det.

Idrotten organiseras olika i olika delar av världen. Vår idrott beskrivs ofta som den ”skandinaviska” eller den ”nordiska modellen”.

Det innebär att idrotten bedrivs som en självständig folkrörelse. Ett långvarigt samarbete med såväl staten som kommuner har gjort att idrottsrörelsen har fått förtroendet att sköta idrotten med stöd av statliga och kommunala bidrag.

En folkrörelse karaktäriseras av att den är:

• ideell

• demokratisk

• dynamisk

• en medkraft i samhällsutvecklingen

• öppen för alla

• spridd i alla sociala skikt

• spridd i hela landet

• självständig.


Det finns knappast en vit fläck på Sveriges föreningskarta. Från Riksgränsen i norr till Smygehuk i söder överallt är idrotten representerad. När postkontoret och andra serviceinrättningar har slagit igen, finns fortfarande den levande idrottsföreningen kvar.

På många gamla orter, framförallt bruksorter, är idrotten det som samlar invånarna. Vissa samhällen har till och med fler medlemmar i idrottsföreningen än antalet mantalsskrivna.

Överallt träffas gamla och unga, män och kvinnor, infödda svenskar och invandrare med idrotten som gemensamt intresse. Och överallt hålls verksamheten levande genom föreningens ideella ledare.

Idrottsrörelsens bas består av cirka 20 000 föreningar med olika idrotter, organiserade i så kallade specialidrottsförbund (SF). Riksidrottsförbundet (RF) samlar och håller ihop svensk idrott.


Läs mer om det svenska föreningslivet i Idrottssverige (pdf) och idrottens idéprogram  Idrotten vill (pdf).

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss