Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Bildbyrån

RF och idrottsföreningar har svarat EU om momshotet

2011-05-12 07:21

Piteå HIF har gjort det. Västerviksortens Ryttarförening, Falkenbergs Hockey Klubb och Tullus SG likaså. De och över 150 andra idrottsföreningar har mailat till EU kommissionen och berättat varför de vill få behålla dagens momsundantag för ideella föreningar. Har din förening mailat? Ni har fram till den 31 maj på er.
  • Skapad: 12 MAJ 2011 07:21
Idrottspolitik

Idag behöver inte ideella idrottsföreningar i Sverige redovisa moms. EU kritiserar Sveriges momsregler och kräver att vi ska anpassa dem till EU:s regler. Det skulle innebära att föreningar måste börja redovisa moms, vilket skulle innebär krångligare administration och för många ökade kostnader.

Jan Berthelsson är ordförande i Haninge Handbollsklubb. Han känner oro inför hur ett framtida krav på att redovisa moms skulle påverka föreningen.

– Idag är det svårt nog att vara en ideell förening och det här kravet ökar krånglet och arbetsbördan för oss. Jag känner redan idag att jag måste lägga mycket tid på administration och allt mindre tid åt det jag vill syssla med – handbollen.

Idrottsföreningar har fortfarande chansen att påverka framtidens momssystem genom att maila svar på EU-kommissionens så kallade grönbok. Alla kan skicka in svar. Ju fler som gör det och trycker på nödvändigheten av att medlemsstaterna får behålla sina undantag för ideella föreningar desto större blir trycket på kommissionen.

– Matchen mot EU är inte förlorad men för att vi ska ha en chans att behålla vårt momsundantag måste vi tillsammans berätta för EU vad vi tycker. Det har Riksidrottsförbundet gjort och vi har fått svar från över 150 föreningar som gjort likadant, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

För Jan Berthelsson och Haninge Handbollsklubb var det självklart att maila ett svar till grönboken.

– Vi utgick från Riksidrottsförbundets svarstips och formulerade ett mail utifrån vår förening. Det är viktigt att agera i frågan och upp till oss var och en att vara med. Ju fler vi är desto större chans att påverka, säger han.

Läs Riksidrottsförbundet grönbokssvar (pdf)


Hur gör du för att svara på EU:s grönbok om moms?

Gör en kort beskrivning där du berättar hur din förening ser ut och hur ni skulle drabbas om ni behöver börja redovisa moms. Skicka in din redogörelse på mail till EU-kommissionen i word-format senast den 31 maj till:

This is a mailto link

Här får du tips på hur du argumenterar

Skribent: Helena Björck

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss