Hoppa till sidans innehåll

 

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Miljö och klimat

Riksidrottsförbundet vill att idrottsverksamhet ska ha minsta möjliga påverkan på miljö och klimat. RF står bakom såväl FN:s vision som Sveriges riksdags mål: ”En utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”.
  • Skapad: 14 MAJ 2013 15:11

RF och många specialidrottsförbund (SF) har länge arbetat med miljöfrågor. RF vill att alla idrottsförbund och -föreningar tar ett ledningsansvar och medvetet förhållningssätt i sitt arbete med miljö- och klimatfrågor. Det innebär att:

  • aktivt leva upp till gällande lagar och tillstånd
  • väga in den påverkan på miljön och klimatet som verksamheten innebär
  • göra klimateffektbeskrivningar vid större ny-, om- och tillbyggnader och vid större arrangemang och dess transporter.

Läs mer om miljö och klimat i Riksidrottsförbundets miljö- och klimatpolicy.

Många anläggningar är gamla och slukar både energi och pengar. Till och från träning och tävling sker många transporter. RF och ett antal distriktsidrottsförbund (DF) samarbetar med Energimyndigheten och åtta energikontor runt om i landet i projektet Uthållig idrott.

Syftet med projektet är att göra en energikartläggning och energieffektivisering av anläggningar samt att få fler miljöanpassade transporter. Läs mer om Uthållig idrott på svenskidrott.se.

När en idrottsförening har kartlagt sin anläggning kan de söka stöd för energisparande investeringar hos bland annat RF:s bidrag för anläggningar och idrottsmiljöer.

Läs mer om RF:s bidrag för anläggningar och idrottsmiljöer på svenskidrott.se.

RF har 2010-2012 medverkat i SIS (Swedish Standard Institute) svenska projektgrupp som tillsammans med ett 30-tal projektgrupper runt om i världen arbetat fram och enats om den internationella standarden Hållbarhet vid evenemang.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss