Hoppa till sidans innehåll

Historik om Ringhals IF


Ringhals IF är en sammanslutning av personal inom Vattenfall Ringhals med uppgift att stimulera intresset för idrotts- och motionsverksamhet.

 

Historik

Föreningen bildades våren 1970. Stommen var SV-folk som kom från Stenungsund och medlemsantalet första året var cirka 50 stycken. Ordförande var Börje Lindblom.

Första inköpet, som föreningen gjorde, var ett ställ fotbollströjor. Samma som italenska Milans röd-svart randiga. Det var följdaktligen fotbollen som var först ut med organiserad verksamhet. Under våren och sommaren 1970 spelades det en intern serie mellan olika SV-avdelningar och olika entreprenörsfirmor.

På hösten tiggde Ringhals IF och facken pengar av Vattenfall, så ett plasttält kunde köpas in och en utomhusbana för tennis kunde iordningställas. Tältet och tennisbanan var klara för invigning våren 1971. Verksamheten fick nu ett uppsving och utökades med bland annat tennis, handboll, innebandy, bordtennis och styrkelyft. För första gången deltog även Ringhalslag i olika korpsammanhang.

Föreningen fick stå för städning och vaktmästeri i tältet samt vaktmästeri i biljardlokalen i bostadsområdet. I matsalen fick vi hålla med spel i olika former. Med andra ord, RIF tjänstgjorde som "kurator" för att hålla folk igång och borta från andra farliga nöjen. Detta kändes ibland betungande, varför tanken föddes om en kurators- och en fritidskonsulenttjänst. Det var då Jan Winroth anställdes och föreningen fick en bra avlastning av tidigare arbetsuppgifter.

År 1974 började iordningsställande av nuvarande fotbollsplan och dåvarande borttennislokaler med bastu. RIF fick rita och kostnadsberäkna anläggningarna och dåvarande chefen för bygget, Olle Hedström, såg till att det kom fram pengar.

1977 kom det verkliga elddopet för föreningen. RIF stod då för första gången som arrangör för sommar-VM. Cirka 300 stycken vattenfallare från hela Sverige gästade oss ett par dagar i augusti och tävlade i diverse grenar. Föreningen stod pall för trycket och fick många lovord för sin arrangemang. Efter det har vi även varit arrangörer för sommar-VM 1985 och 1995. Nästa mål är att vara arrangör för ett vinter-VM.

Samma år startade atomiaden, tävlingen mellan Barsebäck, Oskarshamn och Ringhals (Forsmark kom till under senare 1980-tal). Denna tävling har därefter återkommit regelbundet med roterande arrangörskap.

1979 var det så dax att avtacka föreningens första ordförande, Börje Lindblom. Tillträdde som ny ordförande gjorde Kurt Eklund. Nästa ordförande var Leif Gustafsson (numera Klasson), som tillträde 1989 och satt i ca 10 år. Nästa ordförande att ta vid var Stig-Göran Wedin som efter ca 10 år klev av ordförande posten. Maria Weilgoni har sedan dess varit ordförande.

En milstolpe i föreningens historia är tillkomsten av Ringhallen. Efter att Varbergs kommun tackat nej till simhall i Bua önskade verksledningen ett förslag på idrottshall vid Ringhals. En kommitté tillsattes. Många olika förslag diskuterades, tills man kom fram till ett som låg inom kostnads-ramarna. Förslaget godkändes av Vattenfalls styrelse hösten 1981. Hallen började byggas 25 maj 1982 och stod färdig för invigning av dåvarande generaldirektör Jonas Norrby den 16 februari 1983.

Postadress:
Ringhals IF
Ringhals IF
43285 Väröbacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info