Hoppa till sidans innehåll

Utmärkelser


RFI  hemförde Mästerskapsstandaret för herrar liksom för damerna åtta år i följd.

men har ytterligare några standar uppe på hyllan. 

RFI  har levererat hela 19 landslagsdeltagare. Av dessa har ...

Helena Engman deltagit i de flesta. Bl a Finnkampen där hon första gången år 1999 blev trea i kula. Sedan dess har det blivit 11 segrar och övriga år andraplatser !! Utöver FK har hon vunnit Europacupen och ytterligare några ggr knipit pallplatser i samma tävling. Helena har vidare 20 SM-guld och JSM-guld (bl a i slägga)  och flera andra medaljplaceringar vid olika SM genom åren.

Bl.a vann hon Nordiska J-kampen /=NM22/, Baltiska kampen och Nordenkampen samt ett antal internationella tävlingar runt om i Europa.

Hon kan dessutom ståta med att ha erhållit en klocka för minst 20 st A-landskamper. Hela 14 ggr har hon kvalificerat sig till EM och VM såväl ute som inne. Av dessa har hon ställt upp i 9 mästerskap och nått finalen i 3-4.

Hennes största merit är ändå segern över OS- och VM-tvåan , tyskan Nadien Kleinert. Det skedde en oförglömlig afton i tyska Nordhausen den 18 januari 2008, då alla i tyska landslaget fick se sig besegrade av "Die kleine Schwedische Mädchen" och då publiken gång på gång lät vågen rulla runt den stora knökfulla idrottshallen så fort hon visade sig i ringen.

Helena satte då Nordiskt rekord (!) inomhus med sina 18.13m. Ingen annan nordisk tjej har stött över 18m under grundträningsperioden. Utomhus har hon det svenska rekordet på 18.17m. Hon innehar Mästerskapsrekorden såväl inomhus som utomhus med 18.05 (Malmö) och 18.08 (Falun).

Kvalperioden inför IEM i Göteborg 2013 handlade mest om en operation av hennes armbåge i stötarmen. Först sinkades den av en fyra månader lång start-sträcka innan det blev klart för operation, sedan visade röntgenbilderna att det inte fanns tillstymmelse till "grus" i armbågsleden, inga pålagringar.

Någon hjälp från SFIF har Helena inte heller erhållit. Folksams dåvarande chef hörde inte heller av sig trots ett otal samtal till hans högra hand på Stockholms-kontoret. Numera är han chef på  Swedbank. Förmodligen hade ingen Elitidrottsförsäkring tecknats för Helenas del av den ansvarige på SFIF !

Att Helena kunde prestera hela 17.34m vid IEM med den värkande armbågen är och förblir en gåta. Att ingen i den svenska ledningen protesterade, när den sist stötande i kvalet fick drygt fyra minuter att förbereda sig på utan att klockan sattes igång är en annan gåta. Den spanske (!) coachen, tyckte det var märkligt att Helena behandlades på detta viset på hennes egen hemmaplan !

Inför VM i Moskva sommaren 2013 fick hon ingen ekonomisk uppbackning av SFIF trots att hon vid IEM kvalificerade sig för VM-et, varför hon valde att avsluta sin glansfulla karriär.

Åren 2014-15 har resultaten i damernas kula stagnerat. Vid IEM 2015 räckte 17.83 (!) för medalj, 16.78 för att kvala in till finalen och blott 16.07 för en 8:e plats i finalen. Endast två av finalisterna nådde över 18m !

Doping-kommitte´n WADAs arbete verkar ha burit frukt. Synd bara att arbetet inte gick några år snabbare. Då hade Helenas karriär blivit ännu längre. Inför IEM visade hon träningsresultat som aldrig förr ! Innan VM i Moskva fick hon fick hon 

inte deltaga på precamp-lägret och inte heller tillsammans med sin tränare på övriga samlingar. Så behandlas en av landets mest framgångsrika och trognaste 

aktiva under 2000-talet ! Bor hon för långt norrut ?  Eller måste man tävla för en Stockholmsklubb ?? 

 

Michael Svensson har vunnit såväl SM på 1500m som Finnkampen på samma

distans. På hans meritlista har han bla en seger över Steve Cram, världsrekord-hållare på eng. milen. De skedde vid VM i Tokyo 1991, det gyllene året.. Samma år sprang han 1500m på tiden 3.37.88 - en tid som ingen svensk straffat sedan dess.  Om han inte satsat på VM i Tokyo hade han förmodligen noterat ett svenskt rekord ner emot 3.33.

Michael vann JSM som 18-åring. Han var som junior tvåa på såväl 800m som 1500m vid Stora SM i Karlskrona år 1986. Året 1991 vann han såväl SM på 1500m som Finnkampen.

 

Staffan Lundström vann tre SM, två av dem på 1500 inomhus och ett på 5000m.

Han deltog vidare i två EM samt satte ett svenskt inomhusrekord på 1000m vid Golden Gala i Milano tre dagar efter EM-et 1982. När Staffan vann ISM 1982 och kvalificerade sig till IEM, satte han ett mästerskapsrekord på 1500m som stått sig till för ett par år sedan, då det krävdes en utländsk löpare som hare (!)  för att straffa Staffans tid. M-rekordet har på senare år underskridits ytterligare en gång men även denna gång av en s k utländsk hare.

Staffans lopp år 1982 var av det häftigare slaget, då han chockade alla genom att två varv från mål klämma till med ett sällan skådat ryck som lade 50 m mellan honom själv och klungan. Loppet var avgjort redan vid klockan, sedan kunde Staffan defilera med armarna höjda i skyn. Att inte speakrarna hängde med utan gav Patrik Sjöberg, höjdhopparen (!), kredit för denna uppvisning var ännu ett tecken på att ljuset kommer från Norr. Det loppet gjorde Staffan helt och hållet själv !

 

Uppdaterad: 04 SEP 2015 11:45 Skribent: Kurt Engman
Få rabatt från 200 nätbutiker automatiskt!

Sponsorhuset finns nu som program på din dator - ladda ner det här!
Riviera Friidrott har via Sponsorhuset en sida där du får rabatt från
bland annat CDON, Hotels.com, SAS, Bokus, InkClub med flera...
Rabatten som du får tillbaka delas alltid mellan dig och föreningen.

Läs mer och ladda ner programmet:
http://www.sponsorhuset.se/rivierafriidrott/handlasmart

 

Postadress:
Riviera Friidrott - Friidrott
Kedjegatan 21
94134 Piteå

Kontakt:
Tel: 0730911265
E-post: This is a mailto link

Se all info