Hoppa till sidans innehåll

Klubbstugan


Alldeles intill Stäketvägen i utkanten av Rotebro, 300m från orienteringsterrängen på Järvafältet, ligger Ytterby gård. Här finns dels ett gulmålat panelat hus som är vår klubbstuga, ursprungligen ett gammal manbyggnad från 1907. Grannhuset på tomten är den röda manbyggningen, flyttad hit 1844 från Fresta prästgård.

Klubbstugan - Ytterby

Det är oklart när huset uppfördes första gången. Ytterby gård som boplats är nämnt första gången 1480 ("j Ytreby j Sollentwna sockn och Sollentwna herede i Upsala biscopsdöme") men fornlämningar på platsen tyder på en mycket tidigare bebyggelse. Det gula huset förföll efterhand, men i början av 1990-talet fick vi hyra gården av kommunen. Klubbmedlemmarna lade ner ett mycket stort arbete på upprustning, och vi har nu sedan 1992 ett charmigt tvåvåningshus som vår samlingsplats vid träning och samvaro. Ungdomarna brukar övernatta här ibland och huset tjänar ibland som TC vid mindre tävlingar. 

På bottenvåningen finns omklädningsrum, dusch och bastu för damer och herrar. Ungefär 50-60 personer kan samtidigt klä om och duscha. På övervåningen finns ett kök, samt tre rum i fil för samvaro, sammanträden och fester. De gamla kakelugnarna finns kvar och skapar atmosfär, men kan inte användas. Det går lätt att ta sig hit med bil eller allmänna kommunikations-medel, och vi har hela Järvafältets orienteringsterräng och ett elljusspår på andra sidan Stäketvägen som man kommer över via en gångbro.

Alla aktiva klubbmedlemmar turas om att hålla huset i sitt fina skick.

Vår husfru kan svara på frågor om hyra av Ytterby för träning / läger/ tävling för andra orienteringsklubbar.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:54 Skribent: Christer Häggqvist

Postadress:
Rotebro IS OK
C/O Margareta Holmström, Linnés väg 12 A
19135 Sollentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information