Hoppa till sidans innehåll

Att börja tävla


Orientering är en tävlingssport, och de flesta ungdomar brukar uppskatta tävlingsinslaget. Ungdomsledarna i Rotebro tycker inte att resultatet är så viktigt för de yngre, huvudsaken att man har roligt och försöker göra sitt bästa. Det är lämpligt att börja tävla i de rena ungdomstävlingarna av mindre format, t.ex. Ungdomsseriens olika etapper, Nordcupen på hösten och liknande.

Tävlingar är indelade i olika klasser beroende på ålder och om man är tjej eller kille och det är noga reglerat hur svår en bana får vara och vilka moment som får ingå för de olika åldersklasserna. Bansvårigheten anges med en färgskala, där grön betecknar nybörjarbana, vit är för 10-åringar, gul för 12-åringar o.s.v. Färgsystemet och kraven på löparna i olika åldersgrupper är väl beskrivet på SOFTs hemsida.

Tävlingsprogram


Tävlingarna som anordnas i Stockholmsområdet framgår av ett tävlingsprogram, där tävlingar som är speciellt lämpade för nybörjare är markerade. I programmet står när sista anmälningsdagen är, "dag" i programmet beytder dagtävling, "natt" tävling i mörker som fordrar lampa och "kavle" är en slags stafett där man tävlar i ett lag. "Medel" anger att tävlingsklassernas distanser är enligt tabellen, "kort" att banorna är lite kortare men lika svåra. Ungdomsledarna rekommenderar vilka tävlingar som är lämpliga att börja med. 

För dem som fortsätter efter nybörjarkursen skall tidningen StOF-nytt komma hem i brevlådan. Där finns alla tävlingar i Stockholmstrakten mer utförligt beskrivna. De flesta tävlingar finns också utförligt beskrivna i Inbjudan respektive Tävlings-PM på arrangörsklubbarnas hemsidor. Dit hittar man via tävlingskalendern på SOFTs hemsida.

Ungdomspriset

(UP) och Ungdomsserien (US) är olika cuper inom Stockholmsdistriket.

Avgifter

För aktuella medlems- och tävlingsavgifter se Avgifter.

Om man springer en så kallad direktbana eller öppen bana ber man att arrangören fakturerar Rotebro IS OK. Om det inte går, så spar kvittot och lämna det till ungdomsledaren eller skicka det till klubbens kassör, så betalar klubben avgiften för ungdomarna.


Relaterad länk:

Uppdaterad: 24 JAN 2010 21:27 Skribent: Victor Häggqvist

Postadress:
Rotebro IS OK
C/O Margareta Holmström, Linnés väg 12 A
19135 Sollentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information