Hoppa till sidans innehåll

Hur går en orienteringstävling till?


Några dagar före tävlingen finns Tävlings-PM med tid för första start och annan praktisk informaton på arrangörsklubbens hemsida. Man hittar dit via tävlingskalendern  på SOFTs hemsida.

Samling

På tävlingsdagens morgon eller förmiddag samlas man vid Ytterby. Då kan de som inte har eget fordon få lift med någon annan. Vid samlingen meddelas också närmare färdbeskrivning när det behövs. De som av särskilda skäl åker direkt till tävlingsplatsen bör meddela någon detta, så att avfärden inte blir fördröjd av att alla står och väntar. Det är speciellt viktigt vid ungdomstävlingar.

Om ungdomarna är febriga eller förkylda eller sjuka på annat sätt, får de inte springa. Ring då till någon av ledarna som ska med på tävlingen och meddela utebliven start. För hjälp med bedömning om när man får springa, se Infektion in kroppen

Passagerare

Om man har passagerare med i sin bil ut till en tävling, har man ansvar för att den/de också får skjuts hem. Det behöver inte nödvändigtvis vara i samma bil utan kan vara med någon annan. På samma sätt skall naturligtvis passageraren meddela om han/hon åker med någon annan hem.

Parkering finns normalt i anslutning till tävlingsplatsen till en avgift på ca 20 kronor. Ha detta i beredskap. Avståndet från parkering till tävlingscentrum (TC) kan variera mellan 200m och 1000m. Detta framgår av PM.

Starttid

Det första man gör när man kommer till TC är att ta reda på vilken starttid man har, vilken startplats man ska starta ifrån och hur långt det är dit. Vägen till startplatsen är snitslad med orange-vit eller orange-blå snitsel. Avståndet kan vara mellan 100m och 2 km. Oftast startar ungdomsklasserna från de närmaste startplatserna. Tider och platser tillsammans med ev annan aktuell information finns anslagna.

Vid startplatsen finns ibland en "Kartkomplettering". Den bör man titta på, då man där på en karta ritat in viktig information som tillkommit efter det att kartan trycktes.

Klockan vid startplatsen visar "starttider" (gå fram tider) och går två eller tre minuter före verklig tid. När klockan visar den egna starttiden går man i in första fållan, där man får startkort och själv tar kontrollbskriving för sin klass. Om tävlingen har elektronisk tidtagning finns det en fålla före där man nollställer sin kontrollbricka.

Efter en minut hörs pip-pip-pip-pip-piiiip från startklockan, och man får gå in i nästa fålla. Där får man sin karta och där finns häftapparater om man vill nita fast sitt startkort och kontrollbeskrivning i kartfodralet. Häftklamrarna skall vara omagnetiska.

Efter ytterligare en minut ljuder pip-pip-pip-pip-piiiip, det långa pipet är startsignalen. Det är då dags att springa iväg. Den första lilla biten tll startpunkten är snitslad. Startpunkten är i terrängen markerad med en kontrollskärm som på kartan är ritad som en röd triangel.

Om man avbryter sitt lopp utan att ha besökt alla kontroller på banan, är det mycket viktigt att man ändå stämplar ut vid målet. Annars tror tävlingsarrangörerna att man är kvar i skogen, och kan börja ge sig ut för att leta.

Tävlingscentrum (TC)

På TC finns oftast duschar. Alla ungdomar skall duscha efter tävlingen. Ofta sker duschningen utomhus, men vattnet är varmt (oftast).

På TC finns även försäljning av kaffe, läsk, godis mm i en mer eller mindre välförsedd marka, men de flesta har med sig egen matsäck. Det är inte bra att äta godis eller dricka söt saft/läsk timmen före start, det försämrar orken, men det är bara bra om de dricker vatten eller sportdryck före start, särskilt när vädret är varmt.

Vid de större tävlingarna finns också försäljning av orienteringsutrustning, som annars kan vara svår att få tag på i vanliga sportaffärer. Vid de större tävlingarna finns också barnpassning för de yngsta medan föräldrarna tävlar, samt "miniknat" dvs lekfull snitslad minibana för barn 4-7 år som följer med föräldrar och storasyskon ut på tävling. Sjukvårdare skall alltid finnas för att ta hand om småskador och stukningar.

Tävlingsresultat

Tävlingsresultaten sätts efterhand upp på TC. På resultattavlan anges också hur många priser som delas ut i varje klass. För de yngsta kan det ofta bli priser till alla löpare.

För de yngsta som springer Inskolningsbana skall ingen tidtagning ske. Samma åldersgrupp som vill tävla och få ett resultat kan då välja att springa klassen öppen 10, som oftast är en nybörjarbana med tidtagning, åtminstone på tävlingar i Stockholmsområdet.

Resultaten publiceras inom något dygn på arrangörsklubbens hemsida.

Uppdaterad: 05 JAN 2010 16:23 Skribent: Victor Häggqvist

Postadress:
Rotebro IS OK
C/O Margareta Holmström, Linnés väg 12 A
19135 Sollentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information