Hoppa till sidans innehåll

Föräldrainformation


Som nybörjarförälder kan det vara lite svårt att komma in i orienteringsvärlden. Det är ju alltid så att de som är mitt i verksamheten blir lite hemmablinda för vad som kan uppfattas som svårförståeligt och oklart för den nye. Syftet med de här sidorna är att ge en liten inblick i orienteringsverksamheten inom Rotebro IS.

Efter en nybörjarkurs i orientering, kan de som tyckte det var roligt att orientera och som gärna vill fortsätta, alltmer delta i klubbens övriga aktiviteter tillsammans med de äldre ungdomarna i klubben. Mer information om vår verksamhet finner du genom att surfa runt på vår hemsida, samt om orientering i allmänhet via länkarna till Svenska orienteringsförundet (SOFT) och till Stockholms Orineteringsförbund (StOF).

Ungdomsträning

Ungdomarna tränar på tisdagar under vår- och höstsäsongen. Då finns det orienteringsbanor eller teknikträningsmoment som passar alla. Vi är nu ungefär 40-50 ungdomar varje träningskväll, uppdelat i olika träningsgrupper utifrån det egna kunnandet. Träningarna utgår från klubbstugan Ytterby gård under oktober till mars, i april-juni samt augusti-september åker vi till olika närbelägna friluftsområden för att pröva andra skogar där inte alla känner igen sig. Det finns också tävlingar att delta i, både interna inom klubben och ungdomstävlingar som andra klubbar anordnar. Tävlingarna går runt om i Stockholmstrakten. Det är inga som helst krav på tävlingsresultatet, men för att bli bättre och "hänga med" bör man kontinuerligt delta i tävlingar.

Vi ordnar också några läger varje år, dels själva i klubben, dels sänder vi deltagare till distriktets läger, och några enstaka till elitläger på nationell nivå. Lägren kan gå i Stockholmsområdet eller som en resa till andra delar av landet med andra terrängtyper.

Helgutflykt

Tävlingarna är förlagda till lördagar och söndagar. Följ gärna med ungdomarna ut på tävlingarna eller försök samordna med andra föräldrar, så att ni kan turas om. Ni får då själva se hur det går till på en tävling och kan heja på alla duktiga ungdomar på spurtsträckan före mål. Vill ni själva orientera finns det alltid direktbanor, d.v.s. banor som man inte behöver föranmäla sig till och där man själv väljer svårighetsgrad från nybörjare till elit.

Föräldraengagemang

Liksom inom många andra idrottsgrenar behövs förvisso också inom orienteringen ett visst mått av föräldraengagemang för att barnen skall kunna delta och utvecklas i sporten. På föräldrarna kommer ansvaret att t.ex. upplysa barnet om vilka aktiviteter som erbjuds, påminna om träningstider, hjälpa till att anmäla barnet till lämpliga tävlingar efter råd från ungdomsledarna, erbjuda skjutshjälp till träningar och tävlingar, någon gång per år bre smörgåsar en träningskväll, med andra ord en uppbackning såväl moraliskt som praktiskt.

Uppdaterad: 01 JAN 2010 15:31 Skribent: Christer Häggqvist

Postadress:
Rotebro IS OK
C/O Margareta Holmström, Linnés väg 12 A
19135 Sollentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information