Hoppa till sidans innehåll

Börja flyga skärm


Nästan vem som helst, oavsett ålder och kön, kan med kunskap och omdöme, lämplig utrustning och genom träning njuta av att sväva i luften. Skärmflygning är ett enkelt och relativt snabbt sätt att uppnå drömmen om att flyga. Du får en höjdupplevelse med frihetskänsla och ett helt nytt sätt att betrakta omvärlden. Efter ditt första flyg kommer ingenting att vara sig likt. Du kommer att se himlen och molnen och hur naturen är formad med nya ögon.

 20150313_152347

Det vanligaste är att en grundkurs inleds med att du tillsammans med instruktör får göra ett tandemflyg. Det är för att du ska få en allra första inblick i vad skärmflygning är och vilken upplevelse det ger.

Dina första praktiska övningar, när du själv ska hantera skärmen, börjar oftast ute på ett fält med en erfaren instruktör. Du börjar med att bekanta dig med utrustningen och ta på dig den. Nästa steg är att få upp skärmen i luften och hålla den flygande över huvudet. Det kallas att balansera skärmen. Balansering är svårt i början men övning ger färdighet! Alla skärmflygare har börjat på samma sätt med detta moment. Snart får nybörjaren in känslan och tekniken för att dra upp skärmen och hålla den kvar i luften.

Nästa praktiska moment blir att "backglida". Att backglida innebär att man startar på en liten kulle, eller en bit ner i en högre backe, och glider ner utan att sätta sig i selen sedan landar man på marken några tiotal meter längre ner. Luftturerna blir små och upplevelserika. En backglidning är ett flyg i miniatyr. Syftet är att man ska lära sig starta och landa säkert och tryggt. Man lär sig mycket om hur skärmen uppför sig i luften och om hur manövreringar man gör påverkar skärmens beteende.

Här kan du anmäla dig till vår Prova på dag. 

Nästa steg bli ofta hangflygning som bilden till höger är ett exempel på. Det är flygning över en sluttning på relativt låg höjd, i detta fall över Hammars Backar i skåne. Senare kan man lära sig att flyga från berg eller långa distanser genom att använda sig av stigande, varm luft (termik) m.m.

 Hammar1

LoggaSFG - Skärmflygklubben Göteborg

Skärmflygklubben Göteborg - SFG, är en av de större klubbarna i Sverige. Antalet medlemmar vaierar år från år men vi är ca: 200 piloter i klubben. SFG satsar mycket för att alla piloter ska trivas i klubben, från nybörjare till de mest erfarna. Vi lägger särskilt mycket kraft på nybörjare i syfte att de ska kunna utvecklas och bli bättre och säkrare piloter. I vår klubb har alla medlemmar möjlighet att bygga upp ett stort kontaktnät av piloter och tillsammans med andra likasinnade klubbkompisar uppleva tjusningen av att kunna sväva fritt bland molnen.

 

Klubben ordnar några större resor varje år, där syftet självklart är att skärmflyga så mycket som möjligt. På alla våra resor har vi alltid en instruktör som följer med vilket ger nybörjarna möjlighet att hänga med och även uppgradera sin licens med den behörigheten de saknar. Förutom resorna ordnar vi varje år många aktiviteter där målet att klubbens piloter ska bli bättre och säkrare som piloter.

SFG har en klubblokal vid Brudarbackens skidbacke i Göteborg, lokalen delar vi Göteborgs Skidklubb. Lokalen kan kan användas för att hålla teorikurser, nödskärmsluftning, HLR och andra aktiviteter inomhus. om vädret är lämpligt går vi ut och backglider på skidbacken i närheten. När det blir lämpligt väder för flyg, använder vi våra olika kanaler i de socila medierna för att kommunicera med andra i klubben och tillsammans bestämmer vi oss för var det är bäst att vara på just denna dag om man vill flyga så mycket som möjligt.

Paramotor. SFG har även en sektion för de som vill flyga med motor, så kallad paramotor, som på bilden till höger. Det är en ständigt växande skara av entusiaster i klubben. Med motor på ryggen och skärmen kopplad till den kan de flyga i flera timmar. Klubben ordnar träffar där paramotor entusiasterna kan träffas, flyga och umgås. Ett mycket trevligt sätt att utbyta erfarenheter och lära sig mer om paramotor.

PC110033

Länkar till mer information:
Här kan du anmäla dig till vår Prova på dag. 

Skärmflygklubben Göteborg - SFG
Svenska Skärmflygförbundet
Paramotorskolan

Uppdaterad: 12 MAR 2019 16:29 Skribent: Yaacov Neselrot
E-post: This is a mailto link

Har du spelkort från Svenska spel?

Brukar du spela på lotto, stryktips eller oddset ibland?
Kanske något annat spel från Svenska Spel?
Läs här för att se hur du kan hjälpa klubben bli ännu bättre.
Eller Klicka på bilden ovan för att koppla ditt spelkort till SFG


Gilla vår sida på FaceBook!


Telegram är den nya snabbchatten

Vi har nu tagit bort chattsidan.
Använd gärna Telegram som snabbchatt när du planerar dina flygrelaterade aktiviteter. Har du inte Telegram? Hör av dig till styrelsen så berättar vi hur du kommer med

 SFGs egen sida på FaceBook

Postadress:
SkFK Göteborg - Flygsport
Yaacov Neselrot, Suddeviksvägen 10
47537 Bohus-björkö

Kontakt:
Tel: +46709961991
E-post: styrelse@skarmklubbe...

Se all info


aventyrscenter
Nästan 20 års erfarenhet!
Service, butik och skärmflygresor till världens alla hörn. Skärmflygkurser och tandemflyg.


 rpmsport_sfg_webb
Skärmflygsutrustning till sköna priser! Kolla in hemsidan för senaste erbjudandet!Vi är Österlens skärmflygskola. Vi har Kurser, Tandemflyg, Resor och Prova på dagar i skärmflyg.