Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


Skärmflygklubben Göteborg är klubben som satsar lite extra på nybörjarna. Vi vill ge dig förutsättningarna för du ska kunna utvecklas till en bättre och säkrare pilot genom våra många aktiviteter. En bonus är att du kommer också kunna bygga upp ett stort nätverk av flygkompisar som du kan få uppleva många underbara äventyr tillsammans med.

Det är enkelt att bli medlem hos oss. Fyll i ansökan. Gå sedan in på denna länk och betala in 300:- medlemsavgiften (klicka här) direkt på webben. När du betalar via SSFFs webshop så kan du skicka ditt elevkort direkt till förbundet när kursen är klar så kommer licensen inom ca 1 vecka. OBS Det är viktigt att du skickar in elevkortet så snart du kan, elevkortet är gilltigt 6 månader.


Kommunikation

Kommunikation mellan styrelse och medlemmar samt medlemmar emellan, sker främst på vår Facebook grupp och via vår chatt app Telegram. Om du vill gå med i vår Telegramgrupp, skicka ett meddelande till styrelsen så lägger vi dig i gruppen.

Aktiviteter

Vårt motto är att alla klubbens medlemmar skall kunna delta och få hjälp med sin vidareutveckling av flygteknik mm. Med jämna mellanrum träffas vi och beroende på väder, åker vi till olika flygställen i vårt närområde för backglidning eller balansering. För bergs- eller hangflyg arrangeras klubbresor där vi tar med eller
anlitar instruktör på plats.

Låneskärm

På aktivitetsträffarna kan vi ha med extra skärm, Medium eller Large, som du som inte har tillgång till egen kan öva balansering/markhantering med.

Stadgar

Det är beslutat att minst 50% av klubbens styrelse skall bestå av piloter med Student eller Pilot 1 licens, styrelsen hittar du här och klubbens stadgar hittar du här (pdf-fil som öppnas i nytt fönster).

Säkerhetspolicy

Klubben har en säkerhetsansvarig/informatör som verkar för att information kring regler och utrustning kommer medlemmar tillkänna samt kan hjälpa till vid eventuell rapportering.

Ett led i utvecklingen som pilot är att gå säkerhetskurs och klubbens mål är att arrangera en resa till en säkerhetskurs varje år i Norge eller Sverige där SFG sponsrar del av resekostnaden till tex Mora eller Aurland i Norge. Den norska klubben OPK brukar anordna SIV-kurs på vår och höst, vanligtvis maj och september. Om vi är tillräckligt många kan vi boka egen kurs i Mora som för många är närmare att åka till.

Historik

Sommaren 1999 bildades SFG och Andreas Palmnäs blev vår förste ordförande med Christer Ericsson som sekreterare. Under hösten kom det till fler och
vid årsskiftet hade klubben 38 medlemmar, 1 tjej.

År 2000, nytt millenium med många nya medlemmar. Under sommaren utökades styrelsen med en ledamot samt Olle Dahlberg tog över ordförandeklubban. I december hade vi ökat antalet medlemmar till 148 st varav 12 tjejer.

År 2001 hade en regnig höst och något lägre antal aktiva i december, 118 st varav 10 tjejer.

År 2002 bjöd på soligare sommar. Antalet ledamöter i styrelsen utökades och fler
aktiviteter kom igång, ny ordförande Sune Cullberg. I december hade vi 130 medlemmar varav 13 tjejer.

År 2003 i december var vi 157 medlemmar i klubben där tjejligan hade vuxit till 18 st.

År 2004, rekord med 163 varav 17 tjejer. Den 18 juni fyllde vi 5 år!

År 2005 blev det 149 medlemmar varav 12 tjejer. SFG blev första klubb med kvinnlig ordförande när Lillemor Svensson tog över klubban.

År 2006, efter en fantastisk sommar kom en usel höst och vinter vädermässigt så årets medlemstal sjönk något. Totalt 140 st varav 15 st är tjejer.

År 2007 fick klubben ett nytt medlemsrekord. Totalt blev vi 173 st varav 17 tjejer. Peter Lord blev också ny ordförande för klubben.

År 2008 slog klubben nytt medlemsrekord igen och totalt blev vi 198 st varav 18 tjejer. Ett väldigt bra flygår och lyckade klubbresor till Branäs/Sälen, Åre, Hammars, Ålleberg och Norge. Nya klubbjackor och klubb t-shirt. Vi började även med torsdagsbalansringar på Arendal. Pubkvällar har annordnats i samarbete med VSK på Cafe Talang.

År 2009, inget nytt medlemsrekord men 190 medlemmar gjorde oss till 3:e största klubb i Svea rike. Johan Ericsson tog över ordförandeklubban. En finfin vår följdes av en förskräcklig höst med många inställda klubbaktiviteter och sen kom vintern...

År 2010,  kanoninledning med många vinchningar på isen vid Rörtången. Året
fortsatte med bergs- och hangresor, Event i Kareby mm. Vid årets slut var vi 192 medlemmar.

År 2011, ny ordförande Georg Lindgård. Årets väder en villervalla med flera inställda resor men Branäs, Hammar och Vågå bjöd till med flyg. Premiär för flyg från Galdhøpiggen under Lägerskolan. Medlemsantalet blev 189.

År 2012, nytt medlemsrekord! För första gången över 200, vid nyårsskiftet kunde vi räkna in 207 medlemmar :-) Ny aktivitet var Spring Camp i Tjeckien i maj som följdes av hangresor samt Lägerskolan i augusti.

År 2013, årets Branäsresa i mars slog flygrekord, Hammars bjöd till i april, Spring Camp blev en hangresa i Danmark under Kristiflygare som följdes upp med Lägerskola i Vågå Norge, bergsresa till Hvittingsfoss Norge och hangresa till Hammars under hösten. Nytt medlemsrekord 207 medlemmar!

År 2014 bjöd på fantastiskt flygväder och flera hang- och bergsresor. Nytt medlemsrekord igen, 210 varav 18 tjejer. Året avslutades med 15 års jubileumsfest tillsammans med VSK.

År 2015 var mer varierande, mycket aktiviteter i klubben under våren med säkerhetsdag, nödskärmsluftning, bergs- och hangresor. Lägerskolan inledde hösten som ofta var väldigt flygbar på vardagar men inte på helgerna så tyvärr fick flera planerade aktiviteter ställas in. Nya vindmätare på Ålleberg och Rörtången.

Uppdaterad: 14 JUN 2018 23:32

Har du spelkort från Svenska spel?

Brukar du spela på lotto, stryktips eller oddset ibland?
Kanske något annat spel från Svenska Spel?
Läs här för att se hur du kan hjälpa klubben bli ännu bättre.
Eller Klicka på bilden ovan för att koppla ditt spelkort till SFG


Gilla vår sida på FaceBook!


Telegram är den nya snabbchatten

Vi har nu tagit bort chattsidan.
Använd gärna Telegram som snabbchatt när du planerar dina flygrelaterade aktiviteter. Har du inte Telegram? Hör av dig till styrelsen så berättar vi hur du kommer med

 SFGs egen sida på FaceBook

Postadress:
SkFK Göteborg - Flygsport
Yaacov Neselrot, Suddeviksvägen 10
47537 Bohus-björkö

Kontakt:
Tel: +46709961991
E-post: styrelse@skarmklubbe...

Se all info


aventyrscenter
Nästan 20 års erfarenhet!
Service, butik och skärmflygresor till världens alla hörn. Skärmflygkurser och tandemflyg.


 rpmsport_sfg_webb
Skärmflygsutrustning till sköna priser! Kolla in hemsidan för senaste erbjudandet!Vi är Österlens skärmflygskola. Vi har Kurser, Tandemflyg, Resor och Prova på dagar i skärmflyg.