Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anna Samelius Tre laddade killar som fixar mobilerna för GPS tracking.

Orienterarna på Gotland har börjat resan att förbättra sin orienteringsteknik med GPS -analys!

2016-03-16 14:26

Peter Öberg, landslagslöpare sedan många år och med ett flertal internationella mästerskapsmedaljer, höll kurs på Fårö för ca 60 orienterare på Gotland under helgen den 11-13 mars.
  • Skapad: 16 MAR 2016 14:26

Gotlands Orienteringsförbund i samarbete med SISU Idrottsutbildarna bjöd in Peter Öberg för att hålla en kurs om utvecklingen av orienteringstekniska färdigheter kopplade till uppföljning och analys via GPS rutter. Innehållet i kursen var grunderna i Livelox, med hur man laddar upp kartor och banor samt hur man spelar in och laddar upp sin GPS rutt, om utvärdering och analys av orienteringsteknisk träning, praktiska pass med GPS-rutter live via Livelox och djupare analys efter passen, samt olika sätt hur man kan använda den inspelade GPS rutten för att utveckla sin orienteringsförmåga.

Livelox är en tjänst där man kan spela in och analysera sina orienteringslopp. Tränare kan live se sina aktiva springa och ge feedback direkt efter genomförd träning. Den aktive kan jämföra sina orienteringslopp med andra i efterhand och utveckla sina vägval och sin teknik genom att lära av mer rutinerade orienterare. Man kan spela in sin rutt i realtid med hjälp av en mobilapp, eller ladda upp den från sin GPS-klocka i efterhand. Som tränare laddar man upp kartor och banor till Livelox så att man kan följa deltagarna i realtid, och så att deltagarna kan analysera sina vägval efteråt. Allt detta och en hel del orienteringsteknik hann Peter utbilda Gotlands orienterare i, under en kanonhelg på Fårö!

Peter är civilingenjör och intresserad av såväl teknik som orienteringsteknik, vilket bland annat medfört att han använder GPS i sin strävan att utveckla sin orienteringsteknik. Han har även varit tränare och teknikansvarig vid Linköpings Universitets Elitidrott och haft uppdrag åt Svenska Orienteringsförbundet bl.a. vad gäller forskning och utveckling.

Skribent: Anna Samelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gotland
Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress:
Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:
Tel: +46498207050
E-post: This is a mailto link