Hoppa till sidans innehåll

Sportsliga drömmar och hopp om framtid

2016-06-10 12:08

  • Uppdaterad: 10 JUN 2016 13:34

Lokalen är snudd på utdömd, några av säckarna är lagade med silvertape och den provisoriska ringen uppe på scenen är för liten.
Men eftersnacket i bastun är varmt och kamratskapet känner varken nationsgränser eller språkbarriärer.
Hos Visby Boxningsklubb ryms både OS-drömmar och hopp om en framtid.

Visby Boxningsklubb är i bra form. För några år sedan var medlemsantalet så lågt som femton, i dag räknas ett sextiotal in i rullorna.
Ett besök en helt vanlig måndagsträning ger svar på varför.
- Vi trivs väldigt bra tillsammans och drar mot samma mål. Och vi har bra träningar, det vill jag tro betyder någonting, säger Hasse Stenström, ordförande i klubben.

Lite gråmulet och kallt ute – men när lokalen fylls med ungdomar stiger temperaturen snabbt. Alexis Cubillos håller i uppvärmningen. Löpvarv runt lokalen, jabbar i luften, armhävningar, grodhopp – några i linne och proffsiga skor, andra i urtvättad t-tröja eller skänkta gympaskor, hopprepet kommer fram.
- Har du semester, undrar Alexis när han ser något tappa fart.

Visby Boxningsklubb är en klubb med höga sportsliga ambitioner. Det finns landslagskillar och SM-medaljörer i gruppen. Men klubben har också blivit en fristad och viktig plats för asylsökande och ensamkommande.
- Boxningen har hjälpt mej mycket. Det är inte så att jag är arg och aggressiv, men jag är inte nöjd med mig själv. Här kan jag träna och glömma, säger Hikmat Azamov, 21 år från Uzbekistan.

Han tar det lugnt i kväll. I går tog han SM-silver i 56-kilosklassen. Bra kan tyckas, men Azamov ställer högre krav.
- Nu är det träning som gäller, mitt fotarbete måste bli bättre. Jag var inte så aktiv i fjol men nu vet jag vad jag måste göra. Jag ska bli svensk mästare, att bli proffs är inte lätt…men en OS-satsning ska jag göra.

Niclas Björklund är en av fyra tränare i klubben. Han har bra koll på gänget som är en brokig blandning av killar och tjejer från Afghanistan, Ukraina, Chile, Cuba, Uzbekistan, Sverige, Etiopien.
- Vi instruerar alltid på svenska men det blir en del engelska och handsignaler också. De lär sig svenska här, en av killarna kom i oktober och pratar svenska nu, säger Niclas.

Han menar att träningen motiverar dem att plugga svenska och på så sätt lättare komma in i samhället.
- De vill ha kontakt och kunna prata med varandra. Vi tränar alltid i par så de kan hjälpa varandra.
Afghanerna Ahmad Samir Sharif, 16 år bor i Ljugarn, Ali Hossein, 15 år bor i Västerhejde och Jawad Rahimi, 18 år har blivit placerad i Slite. Landsmän från olika delar av bergslandet som tusentals mil från hemma funnit varandra, andra ungdomar med liknande erfarenheter – och, inte minst, en aktivitet som skänker mening och motivation.

Klubbens tränare har blivit viktiga i de asylsökande ungdomarnas liv. De känner sig efterfrågade, någon ser dem och bekräftar dem.
Shiamuslimer intill sunnimuslimer, pojkar och flickor – alla har de funnit ett nytt sammanhang.
- Det blir ganska intensiva relationer här, en väldigt positiv kraft. Det finns många oroliga tankar om framtiden i det här gänget. Men de litar på sina tränare, man får plåstra om dem lite, uppmuntra dem, ställa krav. Klubben har blivit som en ny familj, säger Hasse Stenström.

- Jag tycker om att träna och jag gillar boxning, säger Jawad Rahimi som varit i Sverige fem månader och tränat boxning i två.
Han bär kläder som skänkts honom, luggen hänger i svettiga stråk över pannan och han ser ut som han önskar vi kunde snacka klart någon gång så han får gå tillbaka till träningen.
Jawad bor i Slite, tar bussen till Visby för att plugga på kom vux, hänger kvar i stan för att gå till kvällens träning. Sen sena bussen hem till Slite.
- Jag får gå upp tidigt på morgonen och jag får vänta en del. Men det är det värt. Träningen är bra, kompisarna är viktiga och jag blir bättre på svenska när jag är här och träffar de andra, säger han.

 

Idrott kan för många vara en väg in i det svenska samhället. Gotlands Idrottsförbund har därför sjösatt ett integrationsprojekt för att stötta föreningarna.
Vi kommer i en serie artiklar ge en bild av hur den gotländska idrottsrörelsen erbjuder asylsökande och ensamkommande barn en miljö där de erbjuds fysisk aktivitet och känner sig behövda – svenskträningen kommer på köpet.

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gotland
Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress:
Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:
Tel: +46498207050
E-post: This is a mailto link