Hoppa till sidans innehåll

Med Nissan som hemmaplan

2019-06-03 11:04

Det blev ett föreningsbesök i följebåten när vi hängde med Halmstad Kanotklubb ut på Nissan. Medan kanotisterna tog sig från klubbstugan till Tullkammarkajen pratades det framtid och utveckling för föreningen med ett av stans bästa lägen och en svårslagen träningsmiljö.
  • Skapad: 03 JUN 2019 11:04

− Det gäller att klä sig varmt nu tidigt på säsongen, konstaterar Magnus Persson som guidar oss denna kväll.
Han har suttit i följebåten många gånger och vet hur bedrägligt somrigt det kan kännas mot husväggen på kanotklubben dessa soliga vårkvällar. För den orutinerade blir kontrasten stor väl ute på Nissan där den berömda Halmstadkylan har fritt spelrum.
Men kanotisterna håller sig varma. Vi hänger med en decimerad skara på träningspass denna måndag efter en tävlingshelg.

− Det är en kraftsport, det gäller att vara flitig med träning för att återhämta sig mellan loppen på tävlingarna, säger Magnus Persson och förklarar att det är helt frivilligt att tävla. Som ny ung kanotist är det viktigaste att man har kul. Föreningen, med 160 medlemmar, har plats för alla från nybörjare, motionärer till elit, vuxen som barn. Sedan några år tillbaka har kanotklubben två parakanoter och kan därigenom även erbjuda anpassad verksamhet i begränsad omfattning för barn med särskilda behov.


Det är vårvärme vid kanotklubben, men Magnus Persson vet att den värmen är som bortblåst nbär vi väl kommer ut på Nissan.

Sommarens höjdpunkt är kanotskolan vecka 25 och 26 där barn och ungdomar får prova på sporten, tillsammans med sina föräldrar. Det är ett uppskattat läger och en av förra årets deltagare är med och tränar i dag. Magnus Persson har varit aktiv i föreningen i fem år, som kanotförälder och styrelseledamot. Han beskriver att styrkan med föreningen är sammanhållningen. Man tränar och tävlar tillsammans.
Det bästa med kanotsporten är att den är både individuell och en lagsport eftersom man paddlar med besättning (två eller fyra personer i en kanot)

Klubbhuset är ett älskat tillhåll för alla medlemmar såväl för vinterträning som för bad- och grillkvällar på sommaren. Föräldrarna är aktiva och det finns ett samarbete inom idrotten i form av lägerverksamhet och utveckling, men också med andra föreningar. Grannarna på andra stranden, Halmstads Gymnastik- och roddförening, jubilerar i år som hallands äldsta idrottsförening med en 130-årig historia. Det är läge att fira för de båda föreningarna vid vattenbrynet.

− Vi får ta en grillkväll i sommar. Det har varit samarbete under åren och vi pratar om att hitta på något tillsammans, säger Magnus Persson och konstaterar att det finns en god vilja och massor med idéer, men som ofta är det tiden som är knapp för de ideella eldsjälar som balanserar jobb, familj och föreningsengagemang på dygn med alldeles för få timmar.Föreningens största utmaning är ledare. Det är svårt att hitta personer som vill lägga sin tid på att vara ledare. Samtidigt har föreningen resurser i sina engagerade och rutinerade ungdomar som kan ta klivet till att leda andra, med rätt utbildning. Det är där SISU Idrottsutbildarna kommer in i bilden. Idrottskonsulent Katharina Nilsson berättar om kursverksamheten, Unga ledare och grundutbildningen för tränare, som erbjuder ett utbildningspaket i flera steg.

− Vi kan sätta ihop ett arbete i lärgrupper på vintern och en utbildningsinsats för ledare när det blir läge, säger hon.

Innan vi tar oss upp i lä vid kanotklubbens husknut passar vi på att fråga en av kanotisterna, Hanna Lind, vad som är det roligaste med hennes idrott.

− Det roligaste är att bada efter paddling och att man får nya kompisar, säger Hanna utan att tveka. Hon bor bara ett stenkast bort och ser fram emot en lång sommar med kompisarna och klubbhuset som ett andra hem.


Hanna Lind är en av kanotisterna på naturskön träningsrunda denna vårkväll.

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link